Products
Products
    • Total RON Comandă
      x
      Your cart is empty.
      Comandă
      ×

      Ai 10%, 15% sau 20% reducere, în funcție de câte cărți pui în coș. Detalii aici.

      Europa centrala si tentatia federalismului

      Europa centrala si tentatia federalismului

      Istorie si diplomatie in perioada interbelica
      9.7 / 10 ( 3 votes)
      Categories:
      Language:
      Romana
      Publishing Date:
      2015
      Publisher:
      Page Count:
      440
      ISBN:
      9786065372870
      Dimensions: l: 13cm | H: 20cm
      Unavailable
      Unavailable
      Price applicable only to online purchases!
      Free Gift Wrapping!
      Free shipping over 150 RON
      You can return it in 14 days
      You got questions? Contact Us!
      Publisher's Synopsis

      Daniel Citirigă ne propune o cercetare din unghiuri de vedere noi, cu care poți sau nu fi de acord, poți să o accepți în întregime sau să-i adaugi nuanțe sau com­pletări, dar căreia nu poți să nu-i recunoști imediat gradul ridicat de inedit și originalitate.

      prof. univ. dr. Ioan Chiper

      În primul său număr din toamna anului 1926, revista pra­ghe­ză de limbă franceză „L`Europe Centrale”, publicată cu spri­jinul Ministerului de Externe cehoslovac, dădea un verdict amar unui concept ce frământase puternic Europa: Mitteleuropa a murit!. O nouă Europă Centrală se contura, de această dată sub aus­picii franceze sau cu alte cuvinte Mitteleuropa devenise L`Europe Centrale. Această atitudine, simbolică la nivel cultural, adu­cea și o întrebare fundamentală, pe linie logică: dacă Mitteleuropa ur­ma a fi o construcție de tip federal, Europa Cen­trală prelua mo­delul? Încă din Cuvânt înainte, redactorii aceleiași re­viste afir­mau că „scopul nostru esențial este de a face cunos­cute popoa­rele Europei Centrale și de a lucra, după modestele noastre pu­teri, la apropierea lor”[1]. În fapt, Europa Centrală inter­belică era una cu totul nouă, caracterizată de conceptul de auto­de­ter­mi­nare, de statul național și de obsesii precum securitatea co­lec­ti­vă, revenirea puterii germane sau revenirea la statu-quo-ul ante­belic.

      Pornind de la aceste premise, am considerat oportună aple­carea asupra unei probleme punctuale care a frământat această re­giune pe întreaga perioadă interbelică: federalismul. Deși une­ori era considerat un concept perimat, anacronic, problema fe­derală în Europa Centrală a fost și rămâne una prioritară pentru de­mantelarea istoriei acestei regiuni. Practic, neînțe­legerea importanței problemei federale, din perioada inter­be­lică, ridică dificultăți în explicarea hărții Europei Centrale după căderea Cortinei de Fier. Din acest punct de vedere, perioada comunistă s-a dovedit a fi un segment de pauză, nu o încheiere definitivă a provocării statului național din perioada interbelică. „Disputa cra­timei” și apoi „divorțul” cehoslovac sau dezmem­bra­rea Iugoslaviei, în anii `90, sunt cele mai relevante exemple în acest sens, în timp ce subiecte precum autonomia comunității ma­ghia­re din Transilvania suscită încă dispute pe scena politică și în rân­durile opiniei publice din România, și nu numai.

      Valentin Daniel Citirigă

      Reviews and comments

      Nota

      de |

      There are no reviews yet for this product.
      Add a review
      You need to authenticate in order to add a review.