Timpul prezent constată o graduală retragere a supranaturalului în zona ficțiunii. Mai există însă spații privilegiate, în matca gândirii populare, în care au loc întâlniri cu ființe supranaturale.
Despre aceste întâmplări nemaivăzute și nemaiauzite, cercetătorul Constantin Eretescu a discutat cu informatorii-țărani, pentru care povestirile folclorice sunt asemenea unor știri de ultimă oră, petrecute cu puțin timp în urmă și care nu pot fi puse la îndoială. Astfel, autorul a adunat și a organizat sute de texte, atât românești, cât și străine, alcătuind masivul studiu despre Fata Pădurii și Omul Nopții, două ființe mitic-legendare gemelare.
Volumul este rodul unei impresionante documentări, explorând mecanismele formării legendelor mitologice, transformările prin care acestea au trecut de-a lungul timpului, precum și legăturile cu alte ființe supranaturale din mitologia europeană. Sursele românești, redate integral, constituie partea a doua a cărții, de o valoare excepțională atât pentru cercetătorii în domeniu, cât și pentru publicul pasionat de mituri și legende.