Inechitate, exploatare, o falie considerabilă între bogați și săraci - toate sunt realități ale lumii noastre. Oare cum ar trebui să ne raportăm la toate acestea din perspectivă budistă? Să fie furia în răspăr cu sentimentul de serenitate la care ne îndeamnă maeștrii spirituali?
Nicidecum. Sanctitatea Sa Dalai Lama ne sugerează că nu trebuie să rămânem nepăsători în fața nedreptăților și ne învață cum să ne transformăm indignarea în acțiune pozitivă.
Furia, susține el, este de două tipuri. Iar dintre ele merită cultivat acela născut din compasiune. Care e cheia? Să identificăm acea furie benefică, productivă și să îi canalizăm energia spre transformarea societății într-o lume mai bună. Tenzin Gyatso, cel de al XIV-lea Dalai Lama, este liderul spiritual al poporului tibetan. În 1950, la un an de la invadarea Tibetului de către China, a fost chemat să își asume puterea politică, iar în 1959, după invazia trupelor chineze în Lhasa, a fost forțat să plece în exil. De atunci trăiește în Dharamsala, în nordul Indiei, acolo unde se află sediul puterii administrative tibetane. În 1989 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace.