Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă
      Filosofia in secolul XX. Vol.I si II

      Filosofia in secolul XX. Vol.I si II

      0.0 / 10 ( 0 voturi)
      Limba:
      Romana
      Editura:
      Nr. pagini:
      1080
      ISBN:
      9789736843679
      Indisponibil
      Indisponibil
      Preț valabil exclusiv online!
      Împachetare cadou gratuită!
      Transport gratuit peste 150 de lei.
      Retur gratuit în 14 zile.
      Ai întrebări? Contactează-ne!
      Descriere

      Lucrarea – publicata pana acum in Danemarca, Suedia si Germania – ofera o privire de ansamblu asupra celor mai importante curente, europene si americane, ale filosofiei secolului XX, in cazul celor mai autorizati reprezentanti ai acestora furnizand detaliile si corelatiile care justifica apartenenta lor la o directie filosofica sau alta sau la a caror prefigurare au contribuit ei insisi.

      Fara a fi o relatare exhaustiva, care urmareste cu obstinatie etapele istorice ale evolutiei gandirii filosofice, lucrarea isi propune – pe baza unei selectii riguroase a unor expuneri de idei exemplare – sa explice modalitatea in care filosofii acestui secol au aprofundat problemele abordate. Selectia se sprijina pe o anumita incercare de a defini filosofia nu ca pe un produs al unor genii izolate, un drept, o clamare profetica si nici ca pe o conceptie despre lume, ci drept activitate argumentativa, incercare individuala sau de grup, pe baza argumentelor si a contraargumentelor, de a concluziona asupra premiselor fundamentale ale procesului nostru de reflectie, ale existentei noastre si a actiunilor noastre.

      Pentru a conferi studiului filosofiei o vitalitate accentuata, discursul autorilor evita evocarea abstracta a directiilor si problemelor vizate, facand permanent apel la personalitatile aflate la originea acestor reflectii, la experienta lor si la fenomenologia de baza catre care s-au orientat. Lucrare cu o adresabilitate largita, Filosofia in secolul XX ofera o introducere stricta in studiul filosofiei moderne pentru cei interesati de istoria acesteia si, pe capitole, indeplineste functia dubla de compendiu si lexicon in sprijinul elevilor si studentilor.

      vol. I: FENOMENOLOGIA, HERMENEUTICA, FILOSOFIA EXISTENTEI, TEORIA CRITICA Primul volum al lucrarii – Fenomenologia, hermeneutica, filosofia existentei, teoria critica – trateaza preponderent curentele filosofice care s-au impus cu autoritate in Germania si Franta. In centrul atentiei se afla efortul filosofiei contemporane de a se detasa critic fata de metafizica traditionala si imaginea clasica a conceptiei despre om si de a aseza filosofia pe baze noi. Daca in Germania, in prim-planul preocuparilor filosofice, sunt asezate experienta individului si a lumii, in Franta, o importanta deosebita este acordata rolului angajamentului si al relatiilor de viata. In aceste doua tari, cei mai de seama reprezentanti ai curentelor filosofice ale secolului sunt: Husserl, Heidegger, Jaspers, Adorno, Horkheimer si alti corifei ai ªcolii de la Frankfurt, Gabriel Marcel, Merleau-Ponty si Jean-Paul Sartre.

      vol. II: TEORIA STIINTEI, FILOSOFIA ANALITICA Pe parcursul celui de-al doilea volum – Teoria stiintei, filosofia analitica – sunt prezentate cu deosebire curentele filosofice contemporane care, detasate critic de corpus-ul filosofic european continental, s-au dezvoltat in spatiul anglo-saxon. Directia centrala de evolutie a filosofiei anglo-saxone este analiza notiunilor si a expresiilor din sfera limbajului colocvial, a celui stiintific si a celui logic. Volumul scoate in evidenta etapele de debut ale acestei directii de dezvoltare a filosofiei anglo-saxone, in operele lui Russell, Moore, Wittgenstein si Frege, ca si ale lui James si Peirce, parintii pragmatismului american. Facand apel la opera unor autori cum ar fi Quine, Strawson sau Hare, cititorii iau cunostinta cu etapele principale din cadrul edificarii filosofiei analitice. La aceasta se adauga expunerea exemplara a celei mai recente dezbateri a asa-numitei probleme trup/suflet, pentru a evidentia dinamica care ii poate fi asociata in sensul cel mai inalt al filosofiei argumentative.

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.
      Adaugă o recenzie
      Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.