Lucrarea se constituie într-o serie de reflecții asupra cărții Cerul și Infernul, scrisă de Allan Kardec. Kardec este considerat fondatorul spiritismului, doctrină care în secolul al XIX-lea a fost entuziast îmbrățișată de zeci de milioane de oameni. Un celebru exponent al spiritismului în România a fost eminentul savant Bogdan Petriceicu Hașdeu. Concepția dominantă a spiritismului este aceea că manifestările spirituale recunoscute și dovedite servesc transformării sociale și morale a umanității. Chico Xavier poate fi considerat un continuator al lui Allan Kardec.
Toate comentariile la Justiția Divină au fost psihografiate (scrise prin transmisie mediumică) în timpul unor adunări publice ale Adunării Spiritiste Creştine din localitatea braziliană Uberaba.
Structurată pe câteva zeci de teme pe care le tratează sintetic, cartea atinge subiecte precum: Justiție umană și Justiție Divină, Legile Iubirii și ale Destinului, Școala Vieții, Prezența Divină, Evoluție Spirituală și Liber Arbitru.
Iată câteva exemple sugestive de reflecții pline de înțelepciune, la care merită din plin să medităm:
• „Justiția umană apreciază faptele în funcție de ultimele incidente survenite, dar Justiția Divină analizează toate circumstanțele, încă de la cele mai mici impulsuri ce se află la originea lor.”
• „În tribunalele nemuririi, orice spirit datornic îşi plăteşte datoriile.”
• „Și tu, străduieşte-te să faci cât mult de bine poți în fiecare minut care trece.”
• „Ai pierdut relații afective sublime în momentul în care cei dragi au trecut granița morții; totuşi, într-o zi, îi vei revedea pe toți când îți vei simți spiritul eliberat în sânul Marii Lumini.”
• „Observă, aşadar, ce faci cu timpul tău, şi fă astfel încât bunătatea şi înțelegerea, discernământul şi echilibrul să se instaleze în tine, căci ziua pe care o laşi să treacă, goală şi fără rost, este într-adevăr o comoară pierdută pentru totdeauna.”