„Desene | Marian Zidaru” este un volum-retrospectivă care reuneşte desene ale artistului create în peste treizeci de ani şi prezentate publicului în premieră cu ocazia lansării albumului şi a expoziţiei care îl însoţeşte.
„Principalul lucru este să nu ieşi din atelier şi să urmăreşti cu aceeaşi fervoare filonul pe care l-ai descoperit. În tinereţe mă interesa forma, acum mă interesează conceptul. Dar tema a rămas aceeaşi – <puritatea spirituală>. Aşa am ajuns la romantismul mistic.”
Marian Zidaru
„În seria de desene mari ale lui Zidaru pe care o înfăţişăm aici există o lucrare intitulată “Eli, eli, lama sabachtani”. Ea e în același timp înfățișarea unei deznădejdi, dar și graficul unei situații ontologice. Un copil cu ochii închiși, cu zîmbetul ambivalent în care suferința și acceptarea se îngemănează, își oferă ambele mîini unui șarpe cu două capete care-l încercuiește. Șarpele are un singur trup și guri la fiecare capăt. Mulți vor zîmbi recunoscînd măciulia bastonului patriarhal în șarpele cu două capete. Eu văd aici o diagramă minunată a situației ontologice a omului: prins între două infinituri transformatoare, conștient de sine și finitudinea lui, pus să întrerupă hiatusul produs de creație în infinit, aruncat și părăsit prin chiar actul creației își recunoaște situația și-și acceptă suferința ca plată pentru viață. Toate desenele lui Marian Zidaru funcțioenază astfel: sunt niște tabele prin care omul se reconciliază din glod cu cerul.”
Dan Popescu, H’art Gallery
Marian Zidaru este unul dintre cei mai importanţi sculptori români actuali. A absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti în 1981 şi a fost cadru universitar al acesteia până în 1995. Lucrările sale sunt expuse în muzee din România şi din străinătate: MNAR, MNAC, State Picture Gallery (München), Ludwig-Forum Museum (Aachen), dar şi în colecții particulare de artă din România, Germania, Franța.