Pictura murala din nordul Moldovei. Modificari estetice si restaurare este probabil cel mai bun exemplu de analiza detaliata pana la milimetru a suprafetelor murale pictate, dar si de privire de ansamblu, de viziune cuprinzatoare asupra vastelor suprafete regasite la celebrele monumente din Bucovina.
Aceste monumente, care aduc faima internationala tarii tocmai prin pictura murala cu care sunt impodobite, au fost studiate si conservate in buna parte de cel care a reusit atat de bine sa le puna in valoare, pastrandu-le intacta originalitatea. Experienta a peste 40 de ani de activitate profesionala pe monumente importante din Romania si experienta de peste 30 de ani de cadru didactic la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti ale prof. univ. dr. Oliviu Boldura se reunesc in aceasta carte de sinteza. Nu este putin lucru si tocmai de aceea prima editie a cartii, aparuta in 2008, a primit premiul „George Oprescu“ al Academiei Romane.
A doua editie aduce completari ale continutului, pe baza informatiilor obtinute in timpul interventiilor de conservare-restaurare din ultimii ani.
Cartea contribuie la cresterea nivelului de specializare in conservarea monumentelor, la realizarea unor interventii superioare calitativ, dar ajuta si la informarea iubitorilor de arta despre interactiunea corecta cu patrimoniul cultural pentru pastrarea identitatii nationale.
Cititorul acestei carti va fi in primul rand restauratorul in formare, care va gasi in paginile cartii, in analizele de studii de caz, in propunerile de abordare sau interventie raspunsuri la intrebarile sale, solutii la problemele ce-l preocupa. Intre beneficiarii informatiilor prezentate in lucrare regasim asadar: restauratori, istorici de arta, chimisti, fizicieni, biologi, muzeografi, conservatori, colectionari, pictori, tehnicieni, studenti, iubitori de arta.