Povestea Norei Helmer, soţia devotată confruntată cu formele cruzimii masculine şi abandonul propriului bărbat, n-a avut, în ultimul secol, parte de mari montări de scenă în România. E un detaliu care ar putea spune câte ceva despre apetitul nostru pentru contestarea autorităţii patriarhale dacă n-ar exista, în schimb, şi Teatrul Radiofonic, drept compensaţie.
Datând din 1954, această versiune radiofonică a Norei are parte de cel puţin doi actori de marcă, în roluri importante, deşi secundare: Irina Răchiţeanu Şirianu o joacă pe independenta Kristine Linde, iar maestrul Ion Manolescu, în rolul doctorului Rank, era deja la sfârşitul unei cariere prodigioase. Regia acestei Nore pe unde scurte e semnată de Mihai Zirra, unul dintre pionierii Teatrului Radiofonic, trecut prin experienţele aventuroase ale trupelor independente din perioada interbelică, un pasionat al spectacolului la microfon, un artist cu un talent special în lucrul cu mari voci de actori.
Nora sau Casa de păpuşi e o critică aspră, crudă a ipocriziei sociale ce roade viaţa de familie şi relaţia genuină dintre soţi şi care nu poate fi depăşită decât prin ruperea dureroasă a cercului vicios: plecarea Norei pentru a se descoperi pe sine, pentru a deveni, chiar, o „mamă vrednică”. (fragmente din booklet-ul semnat de Iulia Popovici)
Distribuţia:
Avocatul Torvald Helmer – George MĂRUTZĂ
Nora – Doina TUŢESCU
Doctorul Rank – Ion MANOLESCU
Doamna Linde – Irina RĂCHIŢEANU ŞIRIANU
Avocatul Krogstad – Vasile LĂZĂRESCU
Cei trei copii ai lui Helmer – Despina GRIGORESCU, Domnica GĂRDESCU, Marina MĂRUŢĂ
Marie-Anne – Maria VOLUNTARU
Crainicul – Ion Aurel MANOLESCU
Regia artistică şi adaptarea radiofonică: Mihai ZIRRA
Regia tehnică: Mihaela BARCA
Regia muzicală: Alexandru GABRIELESCU
Regia de studio: Constantin BOTEZ
Producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, 19 decembrie 1954