Lumea spulberată din acest roman este o lume lovită de o boală misterioasă, care amintește în multe privințe de pandemia de Coronavirus prin care trece și lumea noastră. Însă această boală, doar în mică măsură una medicală, ține de un nivel mult mai profund. Este o molimă de natură morală care distruge textura societății, degradează și însingurează individul și face imposibilă comunicarea și înțelegerea reciprocă.
În mod interesant, romanul a fost scris înaintea pandemiei Covid, ceea ce poate să îi dea o valoare de premoniție. Explicabilă, parțial, prin faptul că pandemia morală este mai veche și deja cronicizată; autorul doar îi observă aspectele caracteristice și le scoate în evidență cu talent și umor printr-un scenariu fictiv. Pe care, iată, putem spune că realitatea s-a grăbit să i-l confirme. Când asemenea intuiții se împlinesc, e un semn în plus că avem de-a face cu o carte care merită citită și cu niște întrebări care merită luate în serios.
Cătălin Sturza
Absolvent al Academiei Tehnice Militare și al Facultății de Științe Politice din București, Mihnea Rudoiu a debutat la Editura Humanitas în anul 2005 cu romanul A toi, cuando tu no estas. Au urmat romanele Micul Abelardy. Viața și opera (2007, Editura Cartea Românească), N-are momentan titlu (2009, Editura Curtea Veche) și Dear Darlin. Namor (2014, Editura Tracus Arte). A publicat articole în revistele Dilema veche și Cultura, pe platformele online Republica, Contributors și Vice, Ziare.com etc.