Ruinele au exercitat dintotdeauna o putere de atracție de necontestat și au fost cercetate și interpretate prin prisma a numeroase domenii: arheologie, arhitectură, istorie, literatură și chiar filosofie. Cartea propune analiza acestora în diverse ipostaze: de la ruinele clasice la cele recente, sunt parcurse modurile în care ruinele au fost privite de-a lungul timpului, înțelese, asimilate și valorificate. Una din mizele lucrării este aceea de a găsi noi moduri prin care ruinele ar putea fi percepute, înțelese și administrate, cu precădere acele ruine care aparțin trecutului recent al spațiului autohton, deși cartea prezintă și exemple de ruine din mai multe țări, culturi și perioade de timp.
Cosmina Nidelea este arhitect de interior și doctor în arhitectură – cartea Ruine moderne. Ruinele comunismului fiind o sinteză a tezei de doctorat.
Volumul este un instrument util celor care au de lucrat cu ruine arheologice, cu clădiri neterminate, cu combinații de ruină plus clădire nouă, foarte la modă într-o Europă privind, ca Ianus, cu două fețe, una către multimilenara sa istorie și patrimoniul său bogat și cealaltă către viitor. Cu alte cuvinte, lucrarea Cosminei Nidelea ne explică nu doar statutul ruinelor, ci și (in)disponibilitatea lor de a deveni mai departe un altceva, același, vorba poetului: de a-și împrumuta memoria prezentului, nu întotdeauna generos în a-și aminti, astfel încât, împreună, să meargă în viitorul incert. (…)
Eu, recunosc, am ieșit îmbogățit din această colaborare și vă invit să vă îmbogățiți, la rându-vă. Ruinele sunt o temă grea: aveți aici, mulțumită Cosminei Nidelea, un mod elegant de a le înțelege.