Pretextul acestei scrieri – o lansare de carte cu probleme în anii optzeci ai trecutului secol – se desfășoară pe fondul isteriei de zvonuri orchestrate abil de securitatea ceaușistă în jurul unei celebre afaceri, consemnată acum în treacăt în diverse documente, cu o formulă aproape algebrică: afacerea M.T. Așa cum ai zice Șirul lui Fibonacci, sau Curba lui Gauss. Dar atunci, începând chiar cu primul an al celui mai dur deceniu al „Epocii de aur”, furcile caudine ale sistemului au aruncat în derizoriu destinele a sute de intelectuali deveniți indezirabili.
Scrisă în mare parte înainte de anul 1989 – s-au și publicat câteva fragmente în presa literară și în volum – din nevoia autovindecării de o traumă suportată pe parcursul ultimului deceniu al dictaturii, cartea reflectă realități și cutume din acei ani și, ca în atâtea alte cazuri, confirmă încă odată cum o aparentă disfuncție biografică se transformă în funcție.
Pentru combustia intelectuală a unora dintre personaje, experiențele prin care trec, „la munca de jos” unde sunt pedepsite, devin un prilej de plonjare în realitatea crudă, nepervertită de sistem, și în loc să distrugă fortifică. Autobiografică în mare măsură, cartea nu e numai rezultatul unui catharsis, ci și o invitație la analiză și reevaluări, prin dezvăluirea unor stări de lucruri ascunse cu grijă îndărătul ambițiilor faraonice ale fostului regim.