Tao Te Ching este, probabil, cea mai influenta si cunoscuta lucrare a spiritualitatii chineze din toate timpurile. Taoismul ne invata ca exista un adevar unic la radacina tuturor lucrurilor. Acesta este literalmente Tao, de unde si titlul Tao (Acela, Adevarul) Te (Virtutea) Ching (Scriptura).
Filozofia cartii se centreaza pe concepte ca wu (vid) si wu-wei (non-actiunea). Adeptul taoist trebuie sa urmeze Tao si pentru a face aceasta el/ea trebuie sa-si „videze” eu-l sau mintea. El trebuie sa practice non-actiunea, care este scopul central al taoismului.
Scopul fiecarui credincios este de a se armoniza cu Tao. El cauta raspunsuri la problemele vietii interioare prin meditatie si observare de sine.
Dezvoltarea virtutilor este sarcina fiecarui credincios Taoist. Trei sunt virtutile care trebuie sa fie manifestate intreaga viata: compasiunea, intelepciunea si simplitate (moderatie). Taoistii cred ca "oamenii sunt plin de compasiune, prin natura lor si daca sunt lasati sa manifeste aceasta compasiune o vor face fara a astepta o rasplata."
Taoistii urmeaza arta "wu wei," care este de a lasa natura sa-si urmeze cursul.