Autorii, cu expertiză remarcabilă în domeniu, au în vedere suplinirea – repararea a ceea ce trebuia să fie făcut de către guvernanții noștri în 2020, când se împlinea un veac de la semnarea, la 4 iunie 1920, a Tratatului de la Trianon – un eveniment unic pentru români.
Volumul cuprinde trei studii. În primul, este prezentat Tratatul de la Trianon – valoarea politico-juridică inegalabilă a celui mai important tratat semnat de România, care stă la baza unirii Transilvaniei cu România și a întregirii neamului. Se face o analiză juridică a documentului și sunt evocate momentele iredentiste care au brăzdat relațiile româno-ungare timp de un secol, Ungaria încercând prin toate mijloacele să elimine ori să blocheze cât mai mult aplicarea Tratatului de la Trianon, inclusiv prin ruperea părții de nord a Transilvaniei (în baza arbitrajului de la Viena, din 30 august 1940, sub bagheta lui Ribbentrop și Ciano).
În cel de-al doilea studiu, este prezentată evoluția, cu suișuri și coborâșuri, a relațiilor româno-ungare.
În al treilea studiu, este prezentat, în mod critic, Tratatul de înţelegere, colaborare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (1996), urmare a concesiilor excesiv făcute în favoarea Ungariei, ajungându-se la exportul de jurisdicție a Ungariei în Transilvania, la instituirea unui control a Ungariei asupra jurisdicției statului român în Transilvania, la o discriminare a românilor ca urmare a privilegiilor acordate populației de etnie maghiară și la cultivarea Transilvănismului.