Compoziţie: Obţinut din soiul specific est-european cunoscut la noi ca Riesling italian şi foarte apreciat pentru mineralitatea sa specifică şi structura puternică.
Tehnologie: Vinificat din struguri de Riesling italian cu o foarte mică prezenţă a soiului internaţional semiaromat Riesling de Rhin. Fermentat la limita între sec şi demisec, la temperatură controlată de 15ºC timp de 21 zile, cu un amestec de drojdii selecţionate care să-i pună în evidenţă caracterul.
Parametri fizico-chimici: 13,2% alcool; 4,8 g/l zaharuri; 5,0 g/l aciditate totală exprimată în acid tartric.
Note de degustare: Vin cu personalitate, extractiv, mineral, cu arome de fructe din regiunile temperate, dar şi cu o notă fin florală care-l diferenţiază de celelalte vinuri obţinute din soiul Riesling. De culoare galben-verzui, vinul se prezintă foarte echilibrat gustativ, savuros, cu o extractivitate specifică asigurată de cultivarea în solul arealului viticol Pietroasa.
Asocieri gastronomice recomandate: Se asortează la preparate cu sosuri pe bază de smântână, maioneză, chiftele şi sarmale.
Aprecieri ale specialiştilor: Se recomandă a se consuma răcit, la 16-18ºC.
Gama ,,Pietroasa Research & Innovation” este un proiect ambițios realizat de U.S.A.M.V.București și S.D.C.D.V.P. Pietroasa-Istrița în urma unor consultări și a unei colaborări îndelungate între cadrele didactice și personalul angrenat în activitatea de cercetare și producție. Vinurile care compun această gamă au fost alese dintre soiurile cu tradiţie cultivate în viile de la Stațiunea de Cercetare Pietroasa și sunt printre cele mai reprezentative pentru aces areal de mare favorabilitate pentru calitate şi unicitate.
În urma numeroaselor teste efectuate în sectorul de microvinificație şi cercetare, au putut fi selectate cele mai bune variante tehnologice pentru a fi implementate în noua linie de vinificație, astfel încât să se poată oferi o gamă de vinuri moderne, care să se adreseze tuturor consumatorilor aflaţi în căutarea unor vinuri elegante, care pot fi asociate în mod fericit cu bucătăria tradiţională românească sau cea cu tendinţe „fusion”. Pentru obținerea vinurile se utilizează must ravac (rezultat fără presarea strugurilor) și se aleg întodeauna strugurii din cele mai favorabile parcele.
Noua linie de vinificaţie permite un control riguros al parametrilor pentru maceraţie şi fermentaţie, în condiţiile unei igiene desăvârşite, care asigură o calitate superioară a vinurilor . Vinurile sunt prezentate într-o formă atractivă, care îmbină, prin simbolistică, identitatea locului prin reprezentarea celebrului tezaur de la Pietroasa şi cerințele moderne de sustenabilitate şi respect pentru mediu.
Cele mai importante caracteristici organoleptice care definesc aceste vinuri sunt reprezentate prin prospețime, echilibru gustativ și arome bine definite.