Maria Tănase a avut un repertoriu alcătuit din aproape 400 de cântece populare din toate regiunile României şi câteva melodii de muzică uşoară. Artista face prima înregistrare la casa de discuri Lifa Record, în 1934, cu romanţa Mansarda de Nello Manzatti. În vara anului 1936 imprimă cântece populare sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu şi Harry Brauner, cel care i-a format repertoriul de mai târziu.
După debutul la radio din anul 1938, când, acompaniată de taraful Ion Matache din Argeş a prezentat „pe viu” un program de cântece româneşti, Maria Tănase începe să fie programată aproape săptămânal în emisiunile radiofonice.
Înregistrările Mariei Tănase au fost realizate din anul 1934 până în primăvara lui 1963, în Bucureşti, la diferite Case de discuri din Viena, la Radiodifuziunea Română şi la Institutul de Folclor. La înregistrările realizate pentru multiplicare pe discuri de ebonită este acompaniată de orchestre conduse de Mitică Mâţă, Costică Tandin, Ionel Banu, Ilie Rădulescu, Nicuşor Predescu, Costică Vraciu, Constantin Bugeanu.
Evoluţia Mariei Tănase, ca interpretă, este evidentă pe parcursul celor 30 de ani de carieră artistică. Uneori, o piesă este reluată şi înregistrată de încă 2-3 ori, de fiecare dată altfel, cu o interpretare mai profoundă, cu un acompaniament mai bogat, de unde înţelegem dorinţa artistei de a prezenta publicului piesele din repertoriul ei în cea mai bună variantă. Au devenit preţioase înregistrările din anii de început, pentru că sunt aproape pierdute. Putem da exemple ca: Bun îi vinul ghiurghiuliu, apărut în trei variante (Liţa-i albă peste tot-1938, Cântec de pahar-1943 şi Bun îi vinul ghiurghiuliu 1964) sau Cine iubeşte şi lasă (Cine iubeşte şi lasă – 1936, Cine iubeşte şi lasă “Tîrîişul şarpelui” – 1956, La malédiction d’amour “Blestemul” – 1957), Am ibovnic la Mizil (Am ibovnic la Mizil – 1936 şi A dracului noapte mică -1943).
Albumul de faţă cuprinde piese înregistrate între anii 1936-1943 recondiţionate şi remasterizate după foarte rare discuri de ebonită din acea perioadă. Prin acest album cu piese “INEDITE”, revin în atenţia noastră, după 70 de ani de la apariţie, adevărate bijuterii muzicale.