”Ceea ce face deșertul frumos este că ascunde undeva o fântână…”
Antoine de Saint-Exupéry s-a născut în anul 1900, la Lyon, într-o familie aristocratică, scăpătată după moartea tatălui său, când viitorul autor era în vârstă de doar patru ani. A avut parte de o educație clasică în mai multe școli religioase din orașul natal iar la 21 de ani s-a înrolat în armată. După ce a luat lecții private de zbor i-a fost oferit un transfer în Forțele Aeriene, iar din 1926 a devenit unul dintre pionierii poștei par avion - mai întâi în Franța, apoi în Argentina.
Tema aviației nu putea lipsi din scrierile sale: debutul său literar, din 1926, se numește Aviatorul iar primul său roman, Curierul de sud, este despre dispariția unui pilot în deșertul Sahara. Publicarea volumului Zborul de noapte în 1931 i-a adus premiul Femina și l-a transformat într-un autor în plină ascensiune. În același an s-a căsătorit cu Consuelo Suncin, scriitoare și artistă din Salvador. După invazia Franței de către Germania din 1940, Saint-Exupéry, însoțit de consoarta sa, pleacă în exil la New York, unde scrie și publică volumul de memorii Pilot de război, dar și textul Lettre à un otage - dedicat celor patruzeci de milioane de francezi trăind sub ocupația germană. Ambele s-au bucurat de un mare succes la public, însă nicio scriere de-ale sale nu va atinge popularitatea pe care o are în mod constant de atunci Micul prinț - carte pentru copii scrisă și ilustrată de autor în reședința sa de lângă Central Park.
La trei ani după plecarea din Franța scriitorul se înrolează, în ciuda limitei de vârstă pe care o depășea demult, în Forțele Aeriene Franceze Libere și îndeplinește misiuni de recunoaștere, reluându-și vechiul obicei de a citi și a scrie în timp ce pilota, spre exasperarea camarazilor săi de arme. Decolează din Corsica la data de 31 iulie 1944 pentru a nu se mai întoarce niciodată la bază și se presupune că avionul său a fost doborât de inamic. Rămășițele aeronavei sale Lockheed P-38 Lightning au fost descoperite în Marea Mediterană, în dreptul Marsiliei, iar în 2004 au fost recuperate integral iar proveniența lor a fost confirmată oficial de către oficialitățile franceze.
Fascinația pentru viața și scrierile lui Saint-Exupéry nu a dispărut niciodată - este comemorat și omagiat în numeroase muzee și expoziții, precum și în literatură, film, muzică și teatru.