carti-de-dragoste

20 de cărți de dragoste care să-ți răspundă la toate întrebările despre sentimentul care pune lumea în mișcare

Dragostea înseamnă luptă și renunțare. Înseamnă regăsire și rătăcire, totodată. Dragostea înseamnă atât de multe lucruri și, în același timp, niciodată nu știm până la capăt ce e, unde începe, dacă și unde se termină și cum ne transformă.

Un sentiment enigmatic, iubirea, secol după secol, a dat bătăi de cap scriitorilor ce au căutat să închege armonia și contradicțiile ei în povești. Acele povești care ne însoțesc la tot pasul și la care ne întoarcem fascinați și adesea întrebători: oare dragostea se întâmplă la fel ca în cărți, oare suntem cu toții capabili de o poveste de iubire la fel de complicată și de intensă? 

Și probabil că nu vom afla niciodată. 

Ce e însă cert e că dragostea se întâmplă în milioane de feluri și că fiecare poveste de iubire surprinde crâmpeie pe care le găsim în viețile noastre. Iar romanele de dragoste pe care vi le recomandăm sunt o pledoarie pentru nevoia de a înțelege și explora acest mister al umanității, pentru că, mai mult decât oricine, literatura a fost și va fi martora atâtor povești de iubire. 

De la cărți celebre care au trecut testul timpului până la unele recent sosite pe rafturile noastre, – ți-am pregătit o listă de cărți de dragoste clasice și contemporane, care explorează iubirea sub toate formele ei, cu toată frumusețea, nebunia și suferința.

Iată câteva cărți de dragoste pe care ți le recomandăm: 

Pe aripile vântului de Margaret Mitchell

carte de dragoste
Carte distinsă cu premiul Pulitzer

Pe aripile vântului spune o poveste de dragoste copleșitoare, care a cucerit milioane de cititori în întreaga lume și care a adus-o în inimile noastre pe încăpățânata și fermecătoarea Scarlet O’Hara (e drept că aproape nu o mai putem desprinde de Vivien Leigh). 

Margaret Mitchell reușește să surprindă dragostea în toate ipostazele ei – intensă, dureroasă, copleșitoare, euforică și devastatoare – pe fundalul istoric al Sudului american din anii de dinaintea războiului civil, o imagine veritabilă, care de cele mai multe ori nu se regăsește nici măcar în cărțile de istorie. 

În fascinantul univers al romanului descoperim relații încâlcite de familie, suferință, dragoste, trădare, curaj și multă frumusețe. Circumstanțele sunt cele care îi apropie, dar și cele care îi despart pe protagoniști, povestea lor fiind la fel de actuală acum ca și cu secole în urmă: doi oameni dârzi, neînduplecați, care nu suportă să fie despărțiți, dar totodată nu îndură nici să fie împreună.

Cu o poveste sortită nenorocului și un triunghi amoros încurcat între Scarlet O’Hara, Rhett Butler și Ashley Wilkes, Pe aripile vântului este una dintre cele mai frumoase cărți de dragoste din toate timpurile.

La răscruce de vânturi de Emily Brontë

cele mai frumoase povesti de dragoste

E adevărat că dragostea învinge tot? Că e tot ce ai nevoie? Poate fi dragostea distructivă, manipulatoare și te poate împinge la gesturi extreme? 

Prin superbul roman gotic La răscruce de vânturi, Emily Brontë construiește o poveste de iubire pe cât de profundă, pe atât de întunecată. Cartea este o aventură în obscuritate, iar Emily Brontë ne arată că a fi îndrăgostit nebunește poate însemna uneori chiar asta – ca dragostea să te aducă în pragul nebuniei. 

Catherine Earnshaw și Heathcliff iubesc intens, aproape demonic, iar emoțiile lor violente, nimicitoare chiar, au făcut din unicul roman a lui Emily Bronte o lectură care continuă să farmece generații de cititori. 

Mândrie și prejudecată de Jane Austen

carte de dragoste clasica

Vor reuși Elizabeth și domnul Darcy să treacă peste ce îi face diferiți pentru a fi împreună?  Milioane de cititori au parcurs nerăbdători paginile acestui roman în căutarea răspunsului. 

Talentul lui Jane Austen a adus la viață povești de dragoste neașteptate, personaje memorabile, deși imperfecte, într-o carte presărată cu lecții, sarcasm și umor fin. O carte care scoate la lumină iubirea care te face un om mai bun, care te ajută să crești și care îți zdruncină convingerile. Fiecare conversație, fiecare ironie mai dulce sau mai înțepătoare, fiecare flirt mai fățiș sau mai voalat înseamnă un pas înainte pe drumul înțelegerii reciproce.

Deși dragostea este tema principală a cărții, Jane Austen reușește să creeze mai mult decât o simplă poveste de iubire. Mândrie și prejudecată este un roman care contestă status-quo-ul abordând teme absolut revoluționare pentru timpurile în care trăia, de la feminism la diferențele dintre clase. 

Anna Karenina de Lev Tolstoi

povesti de dragoste triste

Celebrul roman al lui Tolstoi, Anna Karenina, gravitează în jurul fermecătoarei Anna, prinsă între normele sociale care cer să-i rămână fidelă soțului ei, Karenin, și dorința sa mistuitoare de a fi cu un alt bărbat, chipeșul ofițer Vronski. 

Pe un alt plan, autorul introduce un al doilea cuplu din aristocrația rusă, care trăiește o poveste de dragoste idilică, diametral opusă pasiunii pătimașe care descrie viața Annei. Contrastul dintre cupluri oferă cititorului șansa de a pătrunde în lumea intimă, ascunsă a personajelor, în mijlocul dorințelor, tulburării și neîmplinirilor lor. 

Anna Karenina este un personaj tragic, pasional, aflat în căutarea adevărului și sensului, într-o luptă continuă cu sine și cu lumea din jur, trăind o poveste de dragoste care nu menajează cititorul.    

Femeia la treizeci de ani de Honore de Balzac

carte de dragoste franceza

Femeia la treizeci de ani urmărește destinul unei frumoase doamne din înalta societate franceză din secolul al XIX-lea. Julie d’Aiglemont visează la o dragoste ideală, însă nu are și norocul de a o trăi, iar viața ei devine un amalgam de pasiune, eșec și decizii distructive. 

Prin acest roman, Balzac nu urmărește idealismul romantic. Dimpotrivă, oferă cititorilor o poveste care descrie fără ascunzișuri cruntele realități ale vieții. O poveste tristă și emoționantă, care ne amintește că viața noastră este suma propriilor decizii. 

Dragoste în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez 

roman de iubire

51 de ani, 9 luni și 4 zile. Tu ai aștepta atâta timp persoana iubită? 

Florentino Ariza și Fermina Daza au trăit în tinerețe o poveste de dragoste pătimașă, el jurând că o va iubi pentru totdeauna și că o va aștepta, indiferent cât ar dura. Și și-a ținut promisiunea – nici cele 662 de relații amoroase pe care le-a avut nu i-au zdruncinat dragostea aprinsă pentru Fermina.

Dragoste în vremea holerei este o carte care are ceva pentru fiecare cititor, de la romanticii incurabili care cred ca dragostea e mai puternică decât orice obstacol la cinicii care găsesc obsesia protagonistului drept o șaradă fără fond. Dar indiferent ce fel de cititor ești, romanul lui Gabriel Garcia Marquez te pune pe gânduri: poate dragostea neîmpărtășită să dureze… o veșnicie?

Această frumoasă poveste de dragoste oferă o perspectivă inedită asupra sentimentelor, aventurilor și căsniciei. 

Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald

cele mai frumoase carti de dragoste

Marele Gatsby spune o poveste tragică, plină de pasiune și dramă, fiind în același timp o radiografie a societății americane în Epoca Jazzului. Romanul are în centru povestea de dragoste dintre Jay Gatsby și Daisy Buchanan, pe fundalul anilor 1920, o perioadă răsunătoare, încununată de petreceri grandioase, șampanie, muzică și opulență și ne dezvăluie astfel o imagine a New York-ul în perioada de dinaintea Marii Crize – o lume a banilor, corupției, dorinței și a decepției.

Marele Gatsby este povestea unei iubiri devoratoare împletită cu dorința ascensiunii sociale și urmările îmbogățirii peste noapte.

Lolita de Vladimir Nabokov

carte de dragoste originala

Lolita e un roman care a fermecat milioane de cititori, o poveste neconvențională, una care a revoltat și contrariat realitatea epocii în care a apărut, dar care a îmbogățit infinit realitatea de sine stătătoare a literaturii, acolo unde căutarea și îndoiala sunt singurele norme.   

Abordând un subiect controversat, romanul ne face să pătrundem în zonele tulburi ale ființei, acolo unde obsesia și smerenia se întâlnesc, acolo unde frumusețea ia nenumărate forme și unde dragostea trece dincolo de judecată. 

E o poveste de iubire ce transcende timpuri, transcende rațiunea, moralitatea, reciprocitatea. Humbert este un maniac, un artist, un nebun, iar viața lui devine întru totul definită de Lolita. 

Luni de fiere de Pascal Bruckner

carte de dragoste nonconformista

Luni de fiere este o carte care se învârte în jurul extremelor, care ne arată cât de fragilă este granița dintre dragostea înflăcărată și ura distructivă. 

Deși începe ca o poveste de dragoste romantică, pe măsură ce lucrurile evoluează, relația se transformă într-una aproape sadomasochistă. Romanul este o mărturie a disperării, a dependenței și a dorinței de răzbunare atât de puternice, încât acaparează totul. O carte nonconformistă cu o poveste de dragoste la fel de nonconformistă. Pentru cititorii care îndrăznesc să privească dragostea cu tot veninul și chinul ei, acest roman controversat de iubire este o lectură încântătoare.

Iubita mea, Sputnik de Haruki Murakami

roman de dragoste si mister

Iubita mea, Sputnik este deopotrivă o carte de dragoste și un roman detectivist, izvorând din dorința lui Murakami de a povesti despre lucrurile anormale care li se întâmplă oamenilor normali. Este o poveste obsedant de frumoasă despre dragoste și pierdere și despre cum se reflectă ele asupra fiecărui individ. 

Prin felul în care este scrisă această carte, vei trăi alături de protagoniști toate experiențele, bucuriile, așteptările și suferințele lor. Murakami te face părtaș la triunghiul amoros dintre Sumire, Miu și K. și te îndeamnă să meditezi asupra dorului. 

Mătușa Julia și condeierul de Mario Vargas Llosa

Mătușa Julia și condeierul e un roman incomod, senzual, cu toate încurcăturile amorului și narațiunii specifice literaturii sud-americane și lui Llosa însuși. Povestea de dragoste e una destul de neobișnuită, un condeier, Marito, un alter-ego al autorului dacă acceptăm să mergem pe pista autobiografică, îndrăgostit la 18 de mătușa cu mulți ani mai în vârstă decât el. Și de aici complicațiile sociale și morale, dar și intensitatea poveștii de dragoste, toate necunoscutele și contrastele, farmecul iubirii adolescentine. 

Acțiunea romanului se petrece în Peru, prilej încă o dată pentru Llosa să introducă detalii ale vieții sociale și politice, tensiuni etnice. Nu lipsesc nici umorul și ironia, care fac din roman o lectură încântătoare. 

Iubiri caraghioase de Milan Kundera

Iubiri caraghioase îmbină 7 povești concentrate în jurul aceleiași teme – dragostea. Fiecare poveste este un studiu asupra relațiilor dintre oameni și a complexităților care însoțesc orice legătură emoțională. 

Protagoniștii sunt dintre cei mai diferiți, de la tineri, la oameni în vârstă și cupluri divorțate care reflectează asupra posibilităților ratate și speră la o nouă șansă. Acest volum de proză scurtă te va cuceri cu povești de dragoste bine conturate, întrebări și lecții, erotică, cinism și umor. 

Strigă-mă pe numele tău de André Aciman

Strigă-mă pe numele tau este povestea unei iubiri pe cât de neașteptate, pe atât de puternice, care se înfiripă între un adolescent și un tânăr profesor care își petrece vara la vila părinților săi în Riviera italiană. 

Romanul lui André Aciman urmărește evoluția relației lor, de la simpli necunoscuți la îndrăgostiți, surprinzând fiecare fir de speranță și umbră de îndoială. Scrisă într-un stil seducător, dar cumpătat, povestea lui Elio și a lui Oliver este o lecție despre cum să îmbrățișezi dragostea necondiționat, în toată splendoarea ei.

Strigă-mă pe numele tău este o carte emoționantă care o să-ți amintească de prima iubire, cu toate dramele și emoțiile ei. Este o carte pe care ai să o apreciezi și pentru că Aciman scrie cu atâta lirism despre jocurile și focurile pasiunii, încât întregul roman devine un elogiu adus iubirii. 

O căsnicie americană de Tayari Jones

Carte distinsă cu Women’s Prize for fiction

În romanul O căsnicie americană, Tayari Jones scoate la lumină aspectele mai puțin armonioase ale căsniciei, precum infidelitatea, rivalitatea între parteneri, lipsa comunicării; iar când acestea se întâlnesc, căsnicia riscă să se destrame. 

Prin încarcerarea protagonistului, cartea mai atinge un subiect sensibil: cum îți reconstruiești viața după ce ai fost în închisoare? Și cum îți reiei căsnicia? Cei 5 ani petrecuți pe nedrept în spatele gratiilor au zdruncinat și mai mult relația dintre soți. Jones reușește să exploreze ambele perspective, atât ale condamnatului, cât și ale partenerei acestuia, fără să te pună în poziția de a judeca.

O căsnicie americană este o carte de dragoste contemporană pe cât de frumoasă, pe atât de complexă și sfâșietoare, dar și o analiză profundă a sistemului judiciar din Statele Unite și a consecințelor care izvorăsc din lipsurile acestui sistem.

Bel Ami de Guy de Maupassant

Prin această carte clasică care marchează apogeul carierei sale literare, Guy de Maupassant descrie, cu ironie, dar fără tendințe moralizatoare, viața lui George Duroy – un tânăr oportunist ademenit de ispita statutului social, a puterii și a banilor. O poveste nebună, surprinzătoare, în care dorința de ascensiune socială a protagonistului se împletește cu viețile mai multor femei. 

Unul dintre cele mai citite romane franceze din toate timpurile, Bel Ami este mai mult decât o carte de dragoste, este deopotrivă o analiză a moravurilor și o satiră a umanității. 

Totul se termină cu noi de Colleen Hoover

Aparențele sunt înșelătoare. Un cuplu obișnuit la prima vedere – ea proprietara unei florării, el, chirurg – se află în mijlocul unei drame care poate frânge spirite. Străbătut de adevăruri dureroase, romanul Totul se termină cu noi descrie suferința de pe urma abuzului, dar și puterea extraordinară a supraviețuitorilor, scoțând totodată în evidență conflictele majore ce pot apărea într-o relație, și care nu pot fi trecute cu vederea.

O poveste de dragoste contemporană care o să te inspire și o să te facă să trăiești alături de eroina romanului toate spaimele și durerea acesteia. 

Maitreyi de Mircea Eliade

În Maitreyi, Mircea Eliade ne dezvăluie o Indie a contrastelor, a iubirii și a dăruirii totale – locul unde o poveste de dragoste interzisă, aproape shakespeariană, poate prinde viață. 

Maitreyi este o carte de dragoste plină de patimă și emoție, dar și una a dezvăluirii. Fiecare pagină te aduce mai aproape de tărâmurile exotice ale Indiei, de subtilitățile culturii sale și de unicitatea tradițiilor religioase hinduse. 

Eleanor & Park de Rainbow Rowell

Muzica și cărțile de benzi desenate sunt cele care îi aduc împreună pe Eleanor și Park, doi tineri care întâmpină dificultăți în a se integra în societate. 

La prima vedere, Eleanor & Park pare un roman de dragoste pentru adolescenți obișnuit, însă pe măsură ce avansezi cu lectura, cartea se dovedește a fi mult mai mult de atât.  Personajele sunt bine construite, iar pe lângă frumoasa relație ce se dezvoltă între protagoniști, fiecare dintre ei se află într-o călătorie inițiatică în care trebuie să-și înfrunte propriii demoni. 

E o carte despre prima dragoste, cu fluturii, zâmbetele timide, obrajii îmbujorați și atingerile timide de mâini care fac timpul să stea în loc. Și în același timp este o poveste despre prietenie, loialitate și acceptare. 

16 poezii de iubire pe care mi le-aș fi scris mie dacă aș fi fost tu de Iv cel naiv

16 poezii de iubire pe care mi le-aș fi scris mie dacă aș fi fost tu este o colecție care aduce îndrăgostiții împreună. 

Fiecare dintre cele 16 poezii, atât de sincere și surprinzătoare, este un prilej de apropiere și de celebrare a sentimentelor care unesc destine. Fiecare vers arată că oricât de complicată și năvalnică ar fi iubirea, în doi e o aventură care merită trăită cu toată intensitatea. 

Jane Eyre de Charlotte Brontë

Jane Eyre este o poveste zguduitoare și emoționantă, a cărei eroină e un adevărat model de putere și determinare. N-a dus o viață ușoară, a avut de înfruntat multe obstacole, dar totodată, a cunoscut prietenia adevărată, aceea care apare o dată în viață, și, cel mai important, a cunoscut dragostea sinceră. 

Pe lângă povestea de dragoste, romanul abordează teme îndrăznețe, precum diferențele de clasă socială, sexualitatea și religia în Anglia victoriană, și se numără astfel printre cele mai bune cărți de dragoste din literatura engleză, pe care merită să le citești măcar o dată în viață. 

Fiecare dintre aceste cărți deschide o nouă poartă către universul dragostei. Explorează-l pagină cu pagină și (re)descoperă misterele și farmecele iubirii. Indiferent ce titlu vei alege, te așteaptă o călătorie fascinantă în lumea dragostei. 

Descoperă pe cărturești.ro colecția noastră de cărți de dragosteThere are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.