Memoriile unui medic evreu forțat să lucreze în lagărul de concentrare de la Auschwitz.
La Oradea într-o după-amiază aprinsă din mai 1944, medicul de origine evreiască Nyiszli Miklós, împreună cu soția și fiica ajung la Auschwitz. În timpul selecției inițiale, Nyiszli și familia sa ajung printre oamenii capabili să lucreze și, prin urmare, nu sunt direcționați către camerele de gaz.
Este scutit de moarte pentru o soartă mai grea: să efectueze „cercetări științifice” asupra colegilor săi deținuți sub supravegherea medicului militar, căpitanul SS, Josef Mengele. În timpul muncii sale, devine martor ocular și participant involuntar la exterminarea a mii de oameni.
În mod miraculos, supraviețuiește pentru a da această relatare terifiantă. Scrisă în 1946, la scurt timp după sfârșitul celui de-al doilea război mondial, cartea lui Nyiszli Miklós a fost una dintre primele cărți care au povestit ororile de la Auschwitz.
„Cea mai bună prezentare de până acum a ororilor de la Auschwitz.”
— NEW YORK TIMES ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
NYISZLI MIKLÓS
17 iunie 1901, Șimleu Silvaniei, Austro-Ungaria - 5 mai 1956, Oradea, România
A fost un medic și autor evreu din Transilvania, de expresie maghiară, supraviețuitor al deportării în lagărele naziste de exterminare.
A studiat în Germania, la Universitatea Friedrich Wilhelm din Breslau (în prezent Wrocław, Polonia), luându-și diploma de medic în 1929, în specialitatea patologie medico-legală. În 1930 a început să lucreze la Oradea, asistând poliția și tribunalul în elucidarea unor decese suspecte.
La sfârșitul lunii mai 1944 a fost ridicat din Oradea și deportat împreună cu soția sa și fiica de 15 ani la Auschwitz-Birkenau. Aici i-a fost tatuat pe mână numărul de deținut A 8450.
În lagăr a fost silit să asiste la experimentele îngrozitoare ale doctorului Mengele. După încheierea războiului și eliberarea lagărului, Nyiszli Miklós s-a întors la Oradea, unde a scris cartea „Am fost medic la Auschwitz“, în care a notat amintirile dureroase din lagărul de exterminare de la Auschwitz.