Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă
      Batalia lor. Femeile din Romania in Primul Razboi Mondial

      Batalia lor. Femeile din Romania in Primul Razboi Mondial

      7.4 / 10 ( 5 voturi)
      Limba:
      Romana
      Data publicarii:
      2017
      Editura:
      Tip coperta:
      Paperback
      Nr. pagini:
      392
      ISBN:
      9789734665778
      Dimensiuni: l: 14.5cm | H: 22.5cm
      Indisponibil
      Indisponibil
      Preț valabil exclusiv online!
      Împachetare cadou gratuită!
      Transport gratuit peste 150 de lei.
      Retur gratuit în 14 zile.
      Ai întrebări? Contactează-ne!
      Descriere

      Pe 6 decembrie 1916, trupele Puterilor Centrale intrau victorioase in Bucuresti, marcind practic esecul campaniei militare romane incepute la 27 august. Capitala fusese parasita de autoritati inca de la sfirsitul lunii noiembrie, valul de refugiati in Moldova fiind intimpinat de o populatie locala ingrijorata. Cartea lui Alin Ciupala prezinta implicarea Romaniei in desfasurarea Marelui Razboi din perspectiva rolului pe care l-au jucat femeile in sustinerea efortului de razboi al tarii. Sint trecute in revista actiunile desfasurate de numeroase personalitati feminine ale vremii – cum ar fi Olga Sturdza, Sabina Cantacuzino, Nadeja Stirbei sau Martha Bibescu – ca fondatoare si conducatoare ale unor societati implicate in organizarea spitalelor de campanie si a trenurilor sanitare, infiintarea de gradinite de copii, orfelinate, cantine sau in gasirea unor solutii pentru usurarea vietii prizonierilor romani din lagarele din strainatate si a ranitilor din spitale. Un loc aparte ii este rezervat reginei Maria, care inca din perioada neutralitatii Romaniei a initiat pregatirea unei baze de sprijinire a efortului de razboi din punct de vedere medical si logistic, fiind unul dintre cei mai activi sustinatori (prin actiuni publice sau in cadrul familiei regale) ai intrarii tarii in razboi alaturi de puterile Antantei. Autorul prezinta si aspecte legate de viata sociala a femeilor din perioada respectiva, aratind cum activitatea desfasurata de ele in timpul Primului Razboi Mondial a determinat modificarea statutului lor in societatea epocii.

      „In lung alai, femei si copii ne cara sus proiectile si focoase lucitoare, intorcindu-se la vale cu tuburile trase si innegrite . Nici nu-si dau seama ca indeplinesc vreun lucru deosebit, vreo fapta vitejeasca. Cum se duceau seara la fintina, cu donitele pe umeri, tot astfel ne aduc si acum hrana gurilor flaminde de otel . Ca o noua friza a Panateneelor, sirul lor ridica, deasupra slabiciunilor trecatoare si a sovaielilor omenesti, intruchiparea Patriei vesnice, sapata in trupuri si in suflete, in tarina si in vazduh, mai trainic decit chiar in stinca slavita a Acropolei.” (Gh.I. Bratianu)
      „Intr-o zi in spital s-a produs o mare vinzoleala. Venise in vizita Regina Maria. A mers din salon in salon iar al nostru a fost ultimul. Trecea pe la fiecare pat, vorbind cu fiecare ranit in parte. Dupa un sistem al ei, avea in mina stinga o hirtie cit o carte postala pe care notase detalii despre fiecare – daca era casatorit, daca sotia sa era in Moldova sau in Muntenia sau daca avea copii. Ramineau toti uimiti ca le stia numele si uneori avea si vesti de la familiile lor.” (Dan Dimancescu)
      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.
      Adaugă o recenzie
      Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.