ParteDinMiracol! FITS și Cărturești
Începând din 23 iunie până pe 2 iulie, are loc cea de-a 30-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), o celebrare a artelor spectacolului ce atrage pasionații de cultură din întreaga lume. Vreme de 30 ani, FITS a adus împreună artele și oamenii într-o atmosferă de sărbătoare ce animă tot orașul.
Anul acesta redescoperim împreună miracolul teatrului făcut posibil de festival printr-o selecție de cărți de și despre teatru.
Imaginați-vă o școală cu copii zâmbitori, plini de încredere, care-și fac auzită vocea și-și urmează visele. Imaginați-vă o școală cu profesori încrezători, care conștientizează nevoia de validare și apreciere a copiilor. Imaginați-vă că fiecare școală din România poate deveni o comunitate a bunăstării și bucuriei. Acestea sunt idealurile Școlii Încrederii, iar cărțile din Raftul dedicat sunt menite să ne învețe schimbările pe care le putem face astfel încât să le realizăm, fie că suntem părinți sau profesori, fie că suntem copii. Important e să fim cu toții parteneri egali în procesul de învățare.
Raftul cu lecturi recomandate de Școala Încrederii vă prezintă o selecție de titluri care abordează bunăstarea emoțională, dezvoltarea armonioasă a relațiilor dintre oameni, cunoașterea de sine, empatia și toleranța. Pentru a clădi o școală fără abuz, critică, pedeapsă sau rușine, e nevoie să învățăm cum să ne comunicăm emoțiile, cum să depășim blocajele și frustrările și cum să renunțăm la mijloacele de opresiune atât de la îndemână în sistemul educațional din România.
Școala Încrederii este primul proiect care abordează sistemul educațional din perspectivă integrată - profesori, copii, părinți - și își propune să sprijine cultivarea relațiilor sănătoase în școală între adulți și copii. Peste 50.000 de copii, 5000 de directori și profesori și mai bine de 100.000 de părinți, din 104 școli de stat din România, vor trece prin procesul Școala Încrederii în anul școlar 2021-2022.
Cărturești redirecționează 7000 de euro din încasările campaniei Școlărești la Cărturești 2021 către proiectul Școala Încrederii. Copilul tău cum se simte la școală? Implică-te și tu! Află mai multe pe https://scoalaincrederii.ro/.
Criza climatică în care ne afundăm e cea mai serioasă amenințare existențială a acestui secol. Ca să-ți faci o idee, impactul său va fi mai mare decât cel al Internetului. Încă mai putem schimba cursul care ne duce în viteză spre prăpastie, dar e mai bine să fii gata pentru scenariul realist. Cum te poți pregăti pentru cele mai grave efecte ale unei clime date total peste cap? Poți să trăiești cu iluzia că banii, forța, armele, inteligența artificială sau vreo revoluție tehnologică te vor proteja. Poți să construiești un adăpost în munți și să te apuci să-ți cultivi propria hrană. Sau poți ignora problema cu totul. Recomandarea noastră este să te pui mai întâi pe citit.
Educația ecologică lipsește aproape cu desăvârșire din școlile României, dar asta nu înseamnă că nu te poți informa singur(ă). Alege câteva cărți din raftul cu recomandări Greenpeace de pe carturesti.ro: volume de popularizare a științei, literatură cli-fi (climate fiction), aventuri în natură sau cărți pentru copii. Îți plac arborii? Vrei să afli mai multe despre animale pe care nu le-ai întâlnit niciodată dincolo de TV și rolul lor în ecosisteme cruciale? Vrei să știi cum să supraviețuiești sub cerul liber sau ce soluții ne oferă știința în lupta pentru salvarea climei? Împarte cărțile astea cu prietenii tăi! Discută-le cu ei! Fă-le cadou celor curioși să afle, dar mai ales celor care cred că știu deja totul pe subiect.
Dacă vrei să ne recomanzi la rândul tău cărți care nu sunt pe Raftul Greenpeace, dar ar merita să fie, așteptăm comentariul tău aici, pe paginile de socializare ale Greenpeace și Cărturești (FB, IG) sau pe mail: info.romania@greenpeace.org.
Greenpeace este o organizaţie internațională independentă, prezentă în peste 55 de țări din întreaga lume, care acționează pentru a schimba atitudini, pentru a proteja mediul înconjurător și pentru a promova pacea. Valorile noastre de bază sunt non-violența, independența politică & financiară și promovarea soluțiilor. Pentru a ne păstra autonomia, nu acceptăm donații de la guverne, partide politice sau companii, ci ne bazăm pe contribuții de la persoane fizice ca tine și fundații cu valori comune. Greenpeace a împlinit anul ăsta 50 de ani. Dacă vrei să ne faci (și să îți faci) un cadou, citește, informează-te, implică-te! www.greenpeace.ro
Prin raftul acesta, mi-am dorit să aduc împreună universurile eroinelor mele preferate: complexe, imperfecte, impulsive. Fiecare carte aleasă reprezintă combinația ideală de frumos și grotesc, de dragoste și ură, de melancolie, de artă, de haos. Sper să vă placă selecția mea. - Dearly Dani
Dani a lucrat ca librar în librăria noastră, Cărturești AFI din București, dar pasiunea ei pentru cultura japoneză a dus-o până în Tokyo, unde locuiește în prezent. O găsiți pe Dani pe conturile ei de Instagram și TikTok, dar o puteți întâlni adesea și pe contul oficial de TikTok al Cărturești.
Nu există astenie de toamnă-iarnă care să nu poată fi reparată cu o carte bună sau cu un serial nou. În dezbaterea filmul sau cartea, pentru noi, ambele sunt variante câştigătoare, mai ales când sunt puse împreună. Așa încât, te invităm la o sesiune de binge-reading a cărților care au făcut filmele, dar şi a celor adaptate după seriale de succes. Recomandarea carturesti.ro este să te faci confortabil pentru singura selecție de cărți care merg cu popcorn.
#Book-fix & thrill!
Street Delivery 2020 ia forma unui eveniment-puzzle, răspândit în tot orașul și recompus online. Provocăm participanții să găsească soluții de conviețuire care să le facă viața în cartier mai bună, mai sustenabilă, mai pregătită pentru situații de criză. Acum, mai mult ca oricând, recuperarea spațiului public de către comunitățile orașului a devenit o necesitate.
De ce? Pentru că, după aproape două luni în izolare, am început să observăm de la geam acele detalii pe care până acum le treceam cu vederea. Pandemia ne-a împins să privim altfel vecinătatea și să redescoperim un peisaj micro pe care suntem nevoiți să-l regândim și să-l reconstruim pentru a face față noii realități.
Nu vrem să ne întoarcem la ”normalul” sufocant, aglomerat, haotic. Vrem orașe mai atente la nevoile oamenilor, mai apropiate de natură, mai conștiente de felul în care problemele societății sunt conectate.
Ne vrem străzile înapoi pentru interacțiuni față în față, nu bară la bară! Vrem spațiu public real, verde, sănătos, ca să putem înfrunta orice criză, fără să fim nevoiți să ne închidem în case pentru a afla că, în lipsa poluării, se văd stelele!
Acum, când ne reîntâlnim cu orașul, e important să nu uităm ce ne-am promis. Rezoluțiile personale din izolare pot deveni soluții la problemele comunității în care trăim. ReSoluții pentru oraș!
Pe carturesti.ro am dedicat un raft special evenimentului, în care veți găsi o selecție tematică menită să vă inspire.
În 2022, sărbătorim Ziua Culturii Naționale alături de scriitorii români, cu ale lor mai bine de 5000 de titluri disponibile pe carturesti.ro. Peste70 de scriitori români contemporani au fost invitați în Raftul autorilor români pe carturesti.ro de-a lungul timpului și așteaptă să ajungă în bibliotecile voastre, să fie citiți, recitiți și răscitiți. Cu cât suntem mai mulți, cu atât mai bine, pentru că fiecare carte a unui autor român ne poate dezvălui mai multe despre cei care ne pun pe harta literară a lumii, dar și despre noi înșine. #cartediem
Vă propunem să rămâneți în atmosfera FestivalYA! Cu peste 700 de participanți la ateliere, concerte & întâlniri cu autorii și peste 300.000 de vizualizări, FestivalYA nu mai este un simplu festival, ci o stare de spirit, o stare de bine care a adus împreună, chiar și doar online la ediția 20-26 iulie 2020, oameni cunoscuţi, scriitori consacraţi, cărţi dedicate publicului YA şi adolescenţi îndrăgostiţi de aceste cărţi.
Raftul dedicat nu mai este nici el un simplu raft de festival, ci prilej de întâlniri şi discuţii viitoare. Citim şi ne pregătim deja pentru ediţia 2021. Continuăm raftul FestivalYA, îl facem mai cuprinzător și îl umplem cu apariții noi pe măsură ce ies din tipar. Stay tuned!
#carte diem@FestivalYA
Raftul Funky Citizens vă întâmpină cu drag pe toți cei care doriți să vă antrenați mușchiul civic. Veți găsi în el lecturi clasice ce discută cum arată o guvernare ideală și cum a arătat de-a lungul timpului cetățeanul, dar și apariții noi care tratează teme de actualitate pentru lumea în care trăim. Peste toate vine Constituția României, într-o variantă colorată și accesibilizată, pe care ne-o dorim un accesoriu must have pentru orice cetățean.
Domeniile acoperite sunt variate, mergând de la filosofie politică până la economie sau istorie, pentru că un cetățean se definește în raport cu mai multe roluri: cetățeanul din spațiul public care interacționează cu guvernarea (sau cu serviciile publice), cetățeanul din spațiul privat care interacționează cu angajatorul sau cu sectorul economic, cetățeanul din spațiul intim care este totuși atins de cele ce întâmplă în exterior și este transmis în media (tradițională sau social media).Noi credem cu tărie că cetățenii au puterea să schimbe lumea dacă o înțeleg și se educă în legătură cu ceea ce pot ei face. Pentru asta, soluția cea mai la îndemână este lectura. #funkycitizens
Raftul cărţilor premiate vă stă la dispoziţie cu titluri nominalizate şi premiate, în română și limbi străine, la toate categoriile, premiile şi distincţiile la care vă puteți gândi. Alegeţi fără teamă orice carte din raft: a fost citită și recomandată de critici de specialitate sau de comunități de cititori „profesioniști” din lumea întreagă. Spuma cărților, cum ar veni, la discreția voastră, pe carturesti.ro. #carte diem
De peste 20 de ani, Ascendis este un reper în dezvoltarea profesională a adulților, cu o echipă de consultanți bine integrați în comunitatea HR din România. Îi preocupă orice formă de învățare: online sau în sală, clasică sau experiențială, studiu individual sau dezbatere în echipă, training sau coaching. Oamenii sunt diferiți, deci învață diferit. Această credință stă la baza felului în care își construiesc programele, așa abordează proiectele. Le place ce fac și speră să transmită sentimentul acesta și în sală. Sau pe Teams. Sau pe Webex. Pe carturesti ro, Acendis are propriul raft de recomandări și sugestii pentru că cititul este un exercițiu de empatie. Citind, intrăm în mintea personajelor și vedem lumea cu ochii lor. #readersareleaders
Opțiuni de viață prin educație de calitate pentru toți copiii din România! Aceasta este viziunea pentru care Teach for Romania caută și pregătește cei mai valoroși oameni, cu sau fără experiență anterioară de predare, pentru a deveni agenți de transformare în sistemul educațional românesc din rolurile de profesori, învățători sau educatori pentru copiii din medii vulnerabile.
Înființată în 2014, organizația non-guvernamentală aduce un sistem de performanță în educația din sistemul public din România și, alături de alte peste 60 de țări, face parte din rețeaua globală Teach for All. La un moment dat, fiecare profesor are nevoie atât de inspirație și de noi tehnici de adaptare a programei școlare într-un mod cât mai creativ și captivant pentru copii, cât și de lecturi relaxante. Vă invităm pe carturesti.ro să descoperiți ce cărți recomandă profesorii Teach for Romania nu doar colegilor de breaslă, ci și părinților care caută lecturi educative pentru copiii lor. Cărțile recomandate vizează dezvoltarea abilităților de literație (scris-citit) și socio-emoționale ale copiilor.
La Raftul de debut te invităm să descoperi cele mai interesante și notabile volume de debut din 2021.
Raftul de debut este o inițiativă Cărturești menită să promoveze literatura română și să ofere cititorilor ocazia de a descoperi noi voci scriitoricești și edituri care publică literatura autohtonă.
Dacă ți-era dor de o poveste care vine chiar din lumea ta sau de gustul bun al dulciurilor din copilărie, dacă în timpurile astea complicate cauți ceva familiar și reconfortant, atunci ai ajuns unde trebuie. Bucură-te de o selecție specială de cărți semnate de autori români, carnete sau seturi de caligrafie fabricate în România și delicatese pregătite de producători locali: miere, gemuri, dulceață, vinuri și siropuri.
Chiar și-n vremea distanțării sociale, poți sprijini de acasă creativitatea autohtonă și antreprenoriatul local: citește un autor român, fă cadou un carnet pentru work from home, gătește în familie un desert sănătos! Ai mai jos o mulțime de idei bune de încercat.
Looking for a memorable business experience in 2023? Then you cannot miss BRAND MINDS - The biggest business summit in Central & Eastern Europe. The event will take place on the 2nd & 3rd of June at ROMEXPO, in Bucharest, and is expecting over 7000 business specialists from +50 countries.
BRAND MINDS is an exclusive event with world-famous business experts & global thinkers that will share the conference stage for 2 days full of inspiration and valuable insights! Meet LIVE: Nassim Nicholas Taleb, Risk Analyst & author of The Black Swan bestseller, Neil Patel, Digital Marketing Expert, James Clear, Bestselling author of Atomic Habits, Blair Singer, Sales Expert & author of Sales Dogs bestseller, Renée Mauborgne, Bestselling author of Blue Ocean Strategy, Duncan Wardle, Innovation Expert & Creative Director Disney and more others.
We invite you to read the Brand Minds guests' books, which are featured below, while you prepare your questions! Values such as integrity, creativity, growth, and entrepreneurial spirit aren’t just empty words for our guests or for you, but a way of doing business.
Welcome to the #brandminds world!
Descoperiți categoriile de carte pentru copii și pentru părinți
Cartea pentru copii este structurată pe segmente de vârstă, pentru a vă facilita căutarea. Începând cu primele zile și până la 18 ani, titlurile sunt împărțite pe categorii de vârstă din 2 în 2 ani. De acum înainte va fi mult mai ușor să găsiți cărțile potrivite pentru copii, fie ei în stare de proiect sau adolescenți problematici.
#Cartediem
Vă invităm pe carturesti.ro pentru a descoperi cele mai noi idei ale unor oameni care și-au propus să schimbe lumea pas cu pas. Comunitatea formatorilor și beneficiile pe care ni le pot aduce recomandările acestora vă stau la dispoziție pe raftul special creat pentru aceștia și pentru cei care doresc să caute surse de inspirație avizate, numai pe carturesti.ro.
Mizăm pe o informare relaxată, dar avizată, pe diverse teme de interes actual. Vă așteptăm!
Campania Supererou in fiecare zi este despre anxietatea școlară.
Puștiul tău a avut o zi proastă - n-a avut curaj să răspundă în oră, la școală; colegii și-au bătut joc de el în pauză; a văzut la televizor o știre de coșmar ce nu-i mai iese din minte? Vrea să fie mai bun, dar nu știe cum să-și învingă timiditatea și frica de teste, nici cum să se apere de colegii mai vulcanici?
Cum îl ajuți, ca părinte ori ca profesor, să-și regăsească sursele interioare pentru a reîncepe, cu curaj și siguranță de sine, o nouă zi de școală, o nouă zi de socializare, o nouă zi plină de surprize, dintre care nu toate îi vor fi pe plac?
Campania Supererou în fiecare zi îți aduce cărțile de care ai nevoie pentru a-ți reașeza copilul sau elevul pe calea optimismului, încrederii și dezvoltării echilibrate.
Jurnaliștii platformei culturale Scena9 propun cititorilor Cărturești o selecție de titluri scrise de autori români contemporani: poezie, beletristică sau non-ficțiune. Scena9 nouă publică constant recenzii de cărți și recomandări culturale pe site,în newsletter, dar și într-un nou grup de Facebook, deschis tuturor.
Găsiți în Raftul societății deschise o selecție de cărți care ajută la lărgirea orizontului de cunoaștere, la exersarea empatiei și la evitarea prejudecăților. Cum una dintre ideile care ne ghidează în Cărturești este că cititul ne face mai buni și că sunt cărți care au într-adevăr puterea de a ne aduce mai aproape într-o lume tot mai divizată, aducem și noi în fața voastră o selecție de cărți care tematizează prejudecățile cu privire la rasă, religie, etnie, gen, orientare sexuală, categorii sociale defavorizate sau persoane cu dizabilități. Și, tot ce de obicei, vă invităm alături de noi în această aventură nu lipsită de greutăți. Important e să știm că parcurgem drumul împreună și că la capăt ne aflăm tot noi, doar că mai înțelegători și mai deschiși unii față de alții. #societatedeschisă
În perioada 22 octombrie - 2 noiembrie, titlurile din Raftul societății deschise au 20% reducere, în limita stocului disponibil, doar pe carturesti.ro.
Juriul, din care au făcut parte Andreea Pop, Cosmin Borza, Cristina Ispas, Florina Pârjol și Vlad Pojoga, a decis nominalizările la Premiile Sofia Nădejde – ediția a V-a. Au intrat în atenția juriului cărți apărute în perioada septembrie 2021 – august 2022.
POEZIE
Simona Popescu, Cartea plantelor și animalelor
Laura Francisca Pavel, Trucuri urbane
Ștefania Mihalache, Cronica Akasha
Emanuela Ignăţoiu-Sora, Clinamen
Daniela Hendea, H2X
PROZĂ
Lavinia Braniște, Mă găsești când vrei
Anca Vieru, Fără poză de profil
Lilia Calancea, Sunt oare un călău
Suzănica Tănase, Oameni fără piele
Mariana Codruț, Era lumină, era vânt
POEZIE DEBUT
Raluca Boantă, La marginea bună a corpului
Bianca Ela, Poame divine
Adelina Pascale, Maki for 2
PROZĂ DEBUT
Ruxandra Burcescu, Instabil
Lavinica Mitu, Bărbatul fără cap
Sașa Zare, Dezrădăcinare
Gala Premiilor Sofia Nădejde – ediția a V-a va avea loc pe 17 octombrie, începând cu ora 19.00, la Apollo111.
Anul acesta, premiul special decis de echipa proiectului poartă numele Scrisul sau Viața și îi este decernat Angelei Marinescu.
Update: avem câștigătoarele ediției din acest an:
La categoria POEZIE câștigător este volumul Cartea plantelor și animalelor, de Simona Popescu.
La categoria PROZĂ, premiul merge la volumul Mă găsești când vrei, de Lavinia Braniște.
La categoria POEZIE DEBUT, premiul a fost primit de volumul La marginea bună a corpului, semnat de Raluca Boantă.
La categoria PROZĂ DEBUT premiul a mers la volumul Dezrădăcinare, de Sașa Zare.
Le urăm felicitări atât câștigătoarelor cât și tuturor scriitoarelor nominalizate!
În perioada 7-9 noiembrie 2019, testăm forța și viteza prozei scurte în 5 orașe. La împlinirea a 19 ani, librăriile Cărturești din București, Cluj, Timișoara, Iași și Chișinău aduc împreună 33 de scriitori, îmbinând pasaje inedite cu muzică și conversații despre cât de concentrate și intense sunt povestirile. Călătorim din lumea digitală în cea prozastică, din online în offline, închidem telefoanele și deschidem cărțile, încercăm să readucem la viață obiceiul cititului zilnic. Credem că efervescența prozei scurte poate atrage tineri cititori de partea lecturii, la fel cum îi poate motiva pe cei care nu mai au același timp pentru a-l dedica acestei activități.
Încercăm să devenim cât mai conștienți de finitudinea resurselor planetei noastre și de necesitatea unei abordări diferite din partea fiecăruia dintre noi.
La nivel global au apărut o pluralitate de manifestări care trag un semnal de alarmă în această direcție și pe care le salutăm prin crearea unui Raft care să ne inspire și motiveze pentru a fi cât mai prietenoși cu mediul în care trăim, pentru a ne gestiona cât mai înțelept resursele.
Propunem o serie de titluri, pe care o vom actualiza permanent și o serie de produse și materiale sustenabile - bambus, bumbac, hârtie, metal, porțelan, pentru un mediu mai respirabil.
Cine, unde și de ce sunt întrebările pe care și le pun scriitorii, actorii, filozofii, regizorii, documentariștii și, până la urmă, fiecare dintre noi. Noi, cei de la Astra Film Festival, considerăm că societatea în care trăim și mai ales cea spre care ne îndreptăm simte nevoia de educație continuă, fie ea prin cărți sau prin programe de film literacy, pe care Astra Film le dezvoltă an de an.
Tocmai ca să răspundem acestor întrebări, că să începem (din nou) să cunoaștem cine suntem, unde ne aflăm și de ce suntem ceea ce suntem în acest moment, trebuie să ne așezăm față în față cu realitatea crudă și nealterată a vieții. Anul acesta, #AFF2022 prezintă trei dintre temele viscerale care au zbuciumat cele mai luminate minți și despre care se scrie, și acum, fără răgaz: dragostea, războiul și moartea, descrise în secțiuni tematice denumite simplu: Dragoste eternă, Fețele Războiului și Moarte Decisă.
Pentru programul complet #AFF2022 și bilete la evenimentele fizice și online, găsiți aici.
Între timp, echipa #AFF2022 propune cititorilor Cărturești o selecție de titluri asortate cu temele dezbătute în Festival, reflectate în poezie, beletristică și literatură de specialitate.
Raftul De Basm e plin de personaje și întâmplări fantastice, de lumi ascunse, de balauri morocănoși și vrăjitoare care zboară pe cozi de mătură. Pe aici se ascund pitici de grădină prietenoși, libelule zănatice și vulpi polare friguroase, Dragonul 32, Marele Pârș, Domnișoara Poimâine, Melcușor și Rostogol. Cu ajutorul poveștilor de pe Raftul De Basm, copiii vor învăța să facă supă de pietre, să călătorească printre ierburi și lumină, să îmbrățișeze, să se aventureze în Ținutul păsării măiestre, să pună piper în mare și să își facă un selfie cu elfii.
Pornește în aventură alături de poveştile autorilor români contemporani de pe Raftul de Basm!
De Basm este Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți. Vă invităm să consultați catalogul scriitorilor De Basm și să aflați mai multe despre proiectele lor pe site-ul Asociației.
Ne-așteaptă drumuri lungi spre casă, spre stațiuni de munte, spre întâlniri cu cei dragi. Ne-așteaptă și prăjituri de făcut, planuri variate de dichisit și căni de ceai de ținut în palme.
O carte audio poate să dea farmec tuturor acestor experiențe. Așa că ți-am pregătit o selecție de audiobooks de la audiotribe.ro – povești de tot soiul, cărți de dezvoltare personală și cele mai iubite cărți audio de ficțiune ale anului 2021, 2022 dar și noutăți din 2023.
Începe cu un audiobook gratuit pe audiotribe.ro în primele 30 de zile de la crearea contului, ca să vezi cum e. Pașii sunt simpli:
1. Intri pe www.audiotribe.ro și îți creezi un cont.
2. Alegi orice audiobook îți face cu urechea.
3. Îl asculți în aplicația AudioTribe.
Hint: în aplicație poți încerca primele minute din orice carte audio, ca să te familiarizezi cu naratorul.
Iar apoi, dacă vrei, poți adăuga pe rafturile bibliotecii tale și cartea în format fizic.
Te așteptăm pe audiotribe.ro și te invităm în lumea poveștilor audio.
Gala Premiilor Observator cultural, ediţia a XV-a, va avea loc pe 25 noiembrie, premiile fiind acordate fie online, fie în întîlnire directă cu nominalizaţii, laureaţii şi cititorii, la Muzeul Naţional al Literaturii Române.
Premiile Observator Lyceum şi Observator Universitas au dat nastere, în ultimii ani, unui public tot mai tînăr, care a descoperit că există lumi literare fascinante dincolo de programa de literatură română pentru liceu,există scriitori români în viaţă, care scriu pentru publicul de azi, despre tematici care ne privesc și ne implică pe fiecare dintre noi.
Multe dintre volumele nominalizate şi/sau premiate de Observator cultural au fost, ulterior, traduse şi premiate şi în afara graniţelor, mulţi dintre scriitorii comentaţi în paginile revistei fiind invitaţi la festivaluri şi târguri de carte naţionale şi internaţionale.
Ce au în comun Matei Varga, Josu de Solaun și Alexandru Tomescu? Luiza Borac și Nemanja Radulović? Dar celebrii Radu Lupu sau Elisabeth Leonskaja? Dacă ziceți pur și simplu pasiunea pentru muzică clasică, nu greșiți deloc. Însă, ca un detaliu suplimentar, dar nu surprinzător, cu toții au participat într-un moment sau altul la Concursul Enescu și l-au câștigat, fiecare la instrumentul preferat. Au revenit apoi la Enescu de-a lungul timpului, ca invitați la Festival.
Anul acesta, cu ocazia unei noi ediții a Concursului Internațional George Enescu, pentru a intra mai bine în atmosferă, v-am pregătit o selecție de CD-uri ale câștigătorilor Concursului, asezonată cu o selecție mai generoasă care cuprinde aparițiile discografice ale participanților la Festivalul Enescu de-a lungul anilor.
Între 4 și 18 septembrie, sunteți invitați din nou la Ateneu să urmăriți etapele semifinale și finale ale Concursului Enescu la violoncel, vioară și pian, dar și concerte speciale. Pentru program și bilete, accesați https://www.festivalenescu.ro/concurs-2022/bilete/.
Vă urăm audiție plăcută!
#concursulgeorgeenescu2022
„Sigur că cititorul avizat îi cunoaște pe autorii basarabeni stabiliți în România – de la Vasile Ernu, Mihail Vakulovski & Diana Iepure, Liliana Corobca, Mitoș Micleușanu, sau pe unii de peste hotare – Tatiana Țîbuleac, care a produs un fenomen în rândurile cititorilor, până la cei care încă locuiesc în R. Moldova, dar publică cu precădere în România: Emilian Galaicu-Păun, Dumitru Crudu, Iulian Ciocan, Alexandru Vakulovski, Maria Pilchin și mulți alții stabiliți pe ambele maluri ale Prutului.
Există însă, o recunoaștem, scriitori, afirmați deja de la sfârșitul secolului trecut sau abia debutați, publicați în special la editurile din R. Moldova, care, chiar și când ajung pe rafturile librăriilor din România, nu sunt observați suficient. Scriitori care, știu cu siguranță, că sunt cunoscuți de scriitorii din România, dar care au ajuns greu (sau deloc!) la cititor. Ba mai mult, s-a mai întâmplat ca prin programe proprii și bine gândite de promovare să străbată (cu succes) pe piața din România cărți care nu reprezintă procesul literar autentic de peste Prut. Iată de unde necesitatea unui raft, care nu se vrea desprins de literatura română (cum malițios s-ar putea interpreta), ci, dimpotrivă, să își (re)găsească locul exact în mijlocul ei ”, Moni Stănilă. Este vorba despre cărți scrise de Nicolae Esinencu, Vlad Grecu, Nicolae Popa, Igor Guzun, Augustina Visan, Claudia Partole, Ionela Hadârcă, Artiom Oleacu, Vitalie Colț sau Vitalie Vovc.
Raftul UNFINISHED este o selecție de cărți recomandate de comunitatea UNFINISHED tuturor celor care vor să afle mai multe despre multidisciplinaritate. De la oameni de știință, biologi, artiști și filosofi, până la doctori în neuroștiință, arhitecți și creativi, UNFINISHED este o comunitate de oameni profund diferiți, dar care împărtășesc opinii, aspirații și viziuni, încercând să răspundă la întrebarea: cum putem înțelege valoarea celorlalți în viețile noastre?
UNFINISHED22 înseamnă 4 zile de conversații, prezentări, keynotes și mese rotunde, la care se adaugă celebrele mese family-style cu comunitatea, instalații de artă, momente muzicale, workshopuri de dans, sesiuni de speed-dating și multe altele. UNFINISHED se întâmplă în perioada 29 septembrie - 2 octombrie, offline în Casa Universitarilor și spațiile ei satelitare și online pe platforma proprie, Sessions. Participarea la eveniment se face doar pe bază de aplicație, în schimbul celei mai valoroase monede - timpul: unfinished.ro/apply.
Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași* este un proiect aflat la a zecea ediție ce reunește la Iași, în perioada 19-23 octombrie 2022, profesioniști din domeniul cărții, atât din ţară, cât şi din străinătate. Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali – cu toţii vor fi în centrul unor evenimente destinate, pe de o parte, publicului larg, dar şi specialiştilor din domeniu, pe de alta.
Pe carturesti.ro și în librăriile Cărturești vă așteaptă Raftul dedicat evenimentului, Raftul FILIT, în care veți (re)găsi invitați ai actualei ediții, gata de a fi descoperiți. #cartediem
*FILIT este unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa. Aspectele remarcate sunt prezența numeroasă a publicului, interesul manifestat de acesta, implicarea comunității prin numeroși voluntari și evenimente conexe, precum și numărul ridicat de evenimente și distribuția geografică a acestora – activitățile culturale se desfășoară în tot orașul, dar și alte localități din județul Iași.
Știi că cititul a redevenit cool atunci când îl vezi în trending pe TikTok, când fiecare carte devine un challenge între pasionați, când un club de lectură se transformă într-o experiență globală distractivă. Noi avem tot ce trebuie și suntem pregătiți să vă antrenăm pentru duetele de pe platformă: începând de la titlurile în vogă, până la voia bună și recomandările care te pot ajuta să devii the next best BookToker.
Dacă ești pregătit să accepți provocarea, consultă selecția pe care am pregătit-o, citește și dă-ne un tag pe TikTok să știm cum a fost cartea! #BookTok #ForTheLoveOfBooks
Omenirea ar fi fost în continuare mult mai încorsetată în prejudecăți dacă nu ar fi intervenit jazzul în istoria sa și cu siguranță societatea ar fi fost mult mai rigidă și mai puțin tolerantă fără spiritul și suflul acestui fenomen cultural. Dacă jazzul poate fi punctual despre ceva anume, cu toate că e dificil să îi definești sincopele sonore sau acel jasm care-i este atât de propriu, în opinia noastră ar fi despre incluziunea socială și abolirea discriminării sub toate formele sale macabre.
În acest spirit, cu aceeași vigoare a lipsei de conformism, anul acesta, când sărbătorește a 50-a ediție, Sibiu Jazz Festival propune cititorilor și tuturor celor a căror înclinație spre curiozitate nu a fost dărâmată o antologie de muzici, cărți și obiecte de colecție, sub numele Little Muse of Jazz. Un eclectism spontan și ludic este filigranul ce străbate colecția Little Muse of Jazz, posibilă cu ajutorul librăriilor Cărturești, colecție pe care o poți explora mai jos.
Pentru programul complet, bilete și line-up-ul Sibiu Jazz Festival 50th Edition, care se desfășoară între 25 și 30 octombrie la Sibiu, puteți accesa site-ul Sibiu Jazz Festival.
JazZ Have a Look • JaZz keep on reading • JaZz Pick Up a Book!
Librăriile Cărturești și Alisa Tarciniu, coach, facilitator terapie prin râs și fondator programe de creativitate, îi așteaptă pe cititorii curioși de chimia ideilor strălucite la șapte întâlniri intens imaginative în librărie. Din 2 până în 6 noiembrie, la Cărturești Verona se desfășoară antiDot. the talks, o serie de discuții despre elementele, secretele sau obiceiurile unei vieți creative cu invitați din domenii care se întâlnesc în același punct: creativitatea.
Participarea la discuții este gratuită, iar ateliere funcționează pe bază de donație recomandată: 40 de lei/persoană. Pentru înscrieri, vă invităm să accesați linkul: https://bit.ly/3Fk3WqO, iar pentru programul primei ediții antiDot. the talks, vă invităm aici.
Discuțiile vor fi asezonate cu o serie de recomandări de lectură, menite să vă stârnească și mai mult curiozitatea și pofta de discuții!
În perioada 5 - 13 noiembrie, are loc cea de-a XXXII-a ediție a Festivalului Național de Teatru, care aduce la București o serie de spectacole, evenimente și manifestări culturale în jurul conceptului de Granițe fragile. Istorii fluide. Ediția 2022 a Festivalului Național de Teatru este curatoriată de Mihaela Michailov, împreună cu Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari.
Secțiunea Granițe fragile propune observarea unor estetici hibride: am fost atenți la interferențe cu alte genuri, la integrarea tehnologiilor, la hibriditatea teritoriilor estetice, dar și la artiști și artiste ale căror poetici se relevă ca fiind dinamice și coagulează direcții curajoase. Istorii fluide grupează spectacole care revizitează relația cu trecutul și interoghează prezentul, recitesc istorii colective și de familie din perspective subiective, chestionează episoade controversate din istoria oficială. Am considerat relevantă includerea în structura Festivalului Național de Teatru a unor instalații performative și creații online și VR, ca răspuns direct la transformările semnificative ale limbajelor artistice din perioada pandemică, în care teatrul online a devenit o formulă agreată de un public delocalizat sau atras de tot ceea ce ține de digitalizare.
Vă invităm să descoperiți în raftul dedicat FNT pe carturesti.ro o serie de titluri care explorează tema propusă anul acesta, precum și noi apariții care urmează să fie lansate în secțiunea INTERSECȚII ÎN FNT: Târgul cărții de teatru la Cărturești Carusel (6, 12 și 13 noiembrie).
Mai multe detalii despre programul FNT:
Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT, aflat la a IX-a ediție, este un proiect ce reunește în România sute de profesioniști din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti.
Timp de 5 zile, în cadrul FILIT au loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi și evenimente.
Pe carturesti.ro, in Raftul FILIT, cărțile autorilor invitați în acest an, au o reducere de 20% între 14 și 26 octombrie.
Campanie valabilă pentru oferta în stoc, numai pe carturesti.ro.
„Istoria noastră este o istorie a războaielor” (Sebastião Salgado)
Literatura are puterea de a ne fortifica în fața răului, de a ne face mai empatici, precum și de a ne ajuta să ne conectăm la noi înșine. Și poate cea mai bună atitudine pe care o putem avea astăzi, ca cititori, este să găsim curajul să citim sau să recitim texte literare și mărturiile despre război, să înțelegem că lumea este și un spațiu al violenței și al durerii. Această cunoaștere ne face să prețuim mai mult pacea și să găsim calea către reziliență și vindecare.
Căutarea frumuseții, a adevărului și a sensului în viață pornește nu de puține ori din holul unui muzeu. Inspirați de cea de-a unsprezecea ediție Art Safari, care are loc între 10 februarie și 14 mai la Palatul Dacia-România aflat în Centrul Vechi al Bucureștiului, am deschis propria galerie virtuală, care adună albume de artă, o selecție de titluri de ficțiune inspirate de povești din lumea artei, monografii ale artiștilor români și străini, cărți care popularizează arta în rândurile micilor cititori, dar și diverse accesorii de făcut cadou celor pasionați de artă. Intrați și explorați Colecția Cărturești pentru Art Safari!
Și dacă pașii vă poartă prin centrul vechi al capitalei, faceți o vizită pavilioanelor Art Safari găzduite de Palatul Dacia-România și nu uitați să exit through the gift shop, pentru că, de îndată ce se va deschide expoziția, vă așteptăm și la fața locului cu un shop al muzeului, deschis de joi până duminică între 12:00 și 21:00 (joi și duminică), respectiv 12:00 și 24:30 (vineri și sâmbătă).
Fie că aștepți cu nerăbdare noua ediție a Zest Podcast, fie că de abia acum afli despre el, pregătește-te să te delectezi cu sezonul 5. Zest Podcast apare miercurea, odată la două săptămâni. Îi poți urmări în app-ul preferat, de plăcere, dar și dacă vrei să înlocuiești frica de foaia albă cu perseverența, iar de la profesioniștii invitați să afli cum gestionează ei blocajele. Printre invitații noului sezon se află Ruxandra Burcescu și Jacqui Banaszynski, câștigătoare a Premiului Pulitzer, dar și alții pe care vă invităm să îi descoperiți. Celebrăm parteneriatul nostru cu Zest Podcast prin crearea unui raft ales, pe carturesti.ro, unde ascultătorii Zest pot beneficia de -20% folosind codul ASCULTZEST pentru a cumpăra titluri din selecția atent creată. Spor la ascultat și la citit și, de ce nu, la scris!
De ascultat din Zest sezonul 5:
Ruxandra Burcescu: Nu lăsa povestea din mână
Dan Lungu: Dacă dispare plăcerea de a scrie, poți să pui condeiul jos liniștit
Oana Velcu Laitinen: Nu e niciodată prea târziu să-ți urmezi impulsul de a crea
Diana Meseșan: Scrisul e important și greu. Cu atât mai greu cu cât miza emai mare
V-aţi închipuit oare cum ar fi dacă copiii ar trăi într-o lume care să îi merite? La Narada susţinem inovaţia în educaţie chiar la firul ierbii, iar misiunea noastră este de a oferi educaţie de secol XXI pentru copiii din România. Prin platforma NaradiX.ro punem copilul în centrul atenţiei şi dezvoltăm toate mijloacele necesare pentru ca acesta să poată să îşi dezvolte abilităţile pentru viitor, atât pe cele practice, cât pe cele emoţionale.
Clubul de lectură Narada prezintă o serie de titluri recomandate de profesorii şi elevii care utilizează platforma NaradiX.ro, menite să pregătească copiii pentru o nouă generaţie de tineri ancoraţi în realităţile societăţii. Citind cărţile recomandate de elevii din comunitatea NaradiX, puteţi afla răspunsuri la întrebări despre bunătate, răutate, eşec şi reuşită, puterea de a-ţi învinge propriile limite, precum şi informaţii legate de modalitatea prin care atitudinile şi comportamentul pot schimba complet vieţile oamenilor.
Fie că eşti elev, părinte sau profesor, Clubul de lectură Narada propune o gamă largă de titluri, cu scopul precis de a îmbunătăţi procesul de învăţare pentru fiecare categorie de public în parte. Vă invităm așadar într-o călătorie în universul cunoaşterii prin lectură, iar pentru dezvoltarea aptitudinilor practice, platforma naradix.ro vă stă la dispoziţie să o exploraţi.
Într-o lume schimbată, unde atenția pentru spațiile pe care le locuim a devenit esențială, unde comunitățile cele mai apropiate de noi se dovedesc salvatoare atunci când libera circulație este restricționată, tema acestei ediții a UrbanEye Festival se concentrează pe CERCURI. Oamenii din întreaga lume trăiesc acum mai mult ca oricând în bule, în mici cercuri sigure, familiale, profesionale sau comunitare, pe care le decorează și le umplu în viața de zi cu zi. Dar ce se întâmplă atunci când aceste bule, care se îndepărtează tot mai tare una de cealaltă, se intersectează? Apar conflictele: sărăcie versus bogăție, progres versus conservatorism, nord versus sud. Cercurile se radicalizează. Cât timp vom putea trăi în bule paralele? Nu neparat pentru un răspuns, cât mai ales pentru interogație și ce ar putea ea genera, vă propunem raftul dedicat Festivalului, cu o selecție tematică ce va avea o reducere de 20% între 5 și 14 noiembrie.
Campanie activă pe carturesti.ro în limita stocului disponibil.
Ce muzică mai ascultăm toamna asta, după o vară în care am dus cu toții lipsa festivalurilor și concertelor live? În luna septembrie îi avem invitați pe carturesti.ro pe cei de la Europa FM, cu o serie de recomandări muzicale de top, stilul old hits and new entries: de la Lady Gaga sau Eminem la clasicii Queen sau Depeche Mode, ediţii 2020! Dacă e să fie muzică, Europa FM e alături de tine ☺!
Sănătatea fiecăruia dintre noi e un concept mai complicat decât cartea sau emisiunea unui guru extrem de verde și extrem de fericit. Pentru că sănătatea noastră e un diamant cu multe fațete: trupul, sufletul și mintea, prinse într-un dans cu mii de interacțiuni pe secundă. Cărțile din acest raft vorbesc și povestesc despre acest diamant căruia îi spunem, generic, sănătatea noastră. Am citit fiecare dintre aceste cărți și vă asigur, cu încântare, că nu veți găsi în ele rețete. Rețetele sunt bune doar în bucătărie. În sănătate, ceea ce este bun este curiozitatea, știința de a citi corect date, discernământul de a face diferența între vraci și medici. Și, poate cel mai important, setea de cunoaștere. Vlad Mixich
Vă invităm să parcurgeți cu mintea deschisă și dornici de aventură intelectuală recomandările lui Vlad Mixich în materie de cărți despre minte, suflet și corp, dar mai ales despre dorința noastră de a ști întotdeauna mai multe și de a umple spațiul invizibil dintre ele.
Vlad Mixich este specialist în politici de sănătate, medic și publicist. În prezent, lucrează în echipa de suport tehnic a Băncii Europene de Investiții într-unul din cele mai mari proiecte de infrastructură sanitară din România. A lucrat în opt țări de pe trei continente și este expert independent numit de Parlamentul European în consiliul de administrație al Agenției Europene pentru Sănătate în Muncă.
Celor mai mari fani Harry Potter le-am aranjat un colţ special unde pot găsi uşor toate cărţile şi obiectele care sunt legate de lumea magică a poveştilor, fără să mai fie nevoiţi să răscolească tot site-ul. Raftul Harry Potter va găzdui toate cărţile seriei, precum şi DVD-urile, posterele, şi insignele. Acestea vor fi acompaniate de căni, obiecte decorative, cărţi de colorat, agende în ediţie limitată, baghete magice - bref, toate lucrurile pe care şi le-ar dori vreodată un fan adevărat!
A 12-a ediție a festivalul internațional de film de animație Anim’est a adus pe ecranele bucureștene, pe lângă o selecție a celor mai bune filme de animație recente și două scurtmetraje românești, o premieră a competiției. Mai mult, invitatul special și cel care a semnat vizualul ediției Anim’est 2017, este canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciați artiști creatori de benzi desenate. Nu întâmplător, Anim'est 2017 a avut o temă specială: The Comics Edition, celebrând una dintre cele mai semnificative și constante surse de inspirație pentru filmul de animație, benzile desenate.
Am păstrat un raft ales unde găsiți o selecție amplă de benzi desenate, filme de animație, comics și alte articole surpriză.
Noi știm foarte bine că fără traducători, librăriile ar fi mult mai triste și mai goale, iar cititorii și ei mai săraci. Așa a luat naștere „Raftul traducătorului”, un proiect dedicat celor care vorbesc pe limba noastră multe limbi necunoscute. Pentru că e o muncă ascunsă, migăloasă și grea, vă propunem să îi descoperim și să ne bucurăm de traducerile lor.
Colecţia de filme va aduce minunea Star Wars direct în sufrageria ta, unde poţi viziona toate momentele preferate şi cărţile care te introduc într-o lume fascinantă cu eroi autentici. Avem şi accesorii distractive sau jocuri de oferit cadou prietenilor pasionaţi de Star Wars.
Orice alegere vei face, Forţa Să Fie Cu Tine!
Și în această toamnă Festivalul George Enescu a învăluit Bucureștiul și alte șapte orașe din țară, cu ajutorul a peste 3000 de artiști prezenți în mai mult de 80 de evenimente unde ne-au propus o nouă perspectivă asupra muzicii.
Vă oferim pe site, într-un Raft dedicate, o selecție care include artiști și orcheste prezente la Festival, dar și alte recomandări pentru un playlist reverberant.
Îți dorim audiție plăcută!
O nouă vară, o nouă selecție de cărți în culorile curcubeului, care vorbesc despre ce vorbesc dintotdeauna toate cărțile: despre nevoia de a fi iubit și lupta de a fi acceptat, despre teamă și revoltă, despre sentimentele crescute în umbră care sapă șanțuri adânci și fac imposibilă comunicarea, despre ziduri pe care le construim între noi și care ne împiedică vederea.
Sunt, așadar, cărți care aduc în lumină, antrenează ochiul și mintea și care ne învață să discernem nenumăratele nuanțe ale iubirii – peste 50, cu siguranță! Sunt cărți ne învață (din nou) să fim deschiși la ceea ce a fost dintotdeauna prezent: lipsa uniformității, diversitatea, nevoia libertății de expresie, nevoia de a fi acceptat așa cum ești și de a fi împreună fără prejudecăți. Vouă ce carte v-a deschis ochii către voi și către celălalt și v-a învățat mai bine cine sunteți? #LGBTQ #comeout #speakup #pride2021
Nu știi ce vrei, până nu primești ceva de la Cărturești! Dacă ajungi în situația dificilă de a găsi cel mai bun cadou posibil, intră pe carturesti.ro, locul în care ne-am propus să facem cât mai simplu drumul până la cele mai inedite și surprinzător de potrivite cadouri. Pentru împătimiţii de ciocolată, am pregătit delicii de la Răzvan Idicel, Le Comptoir de Mathilde sau Les Chocolats de Pauline. Vinurile sunt întotdeauna o propunere gourmet, fie ele din crame româneşti sau internaționale. Răsfoiește apoi selecțiile noastre de accesorii haioase, numai bune pentru a începe sau a avansa într-o mare varietate de hobby-uri. Iar pentru birouri zâmbitoare, poți fii sigur că găsești la Cărturești obiecte de papetărie atent alese. Nu lipsesc nici propunerile tradiționale, realizate cu multă dăruire și măiestrie.
Adresați-ne o comandă la b2b@carturesti.net, sau contactati-ne la numărul: 0732.003.042