Ca să reuşeşti în viaţă trebuie, pe lângă inteligenţă şi noroc, să aidragoste pentru muncă şi să iubeşti profesia aleasă. Toate acestea s-au combinat într-un mod fericit în activitatea doamnei lector dr. Lăcrămioara Oprică, licenţiată a Facultăţii de Biologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, promoţia 1993.Imediat după absolvirea secţiei de specializare, doamna dr.Oprică se dedică activităţii de cercetare ştiinţifică, în cadrulInstitutului de Cercetări Biologice Iaşi, unde, într -o perioa dăscurtă de timp ajunge cercetător ştiinţific principal gradul III. Încalitate de cercetător ştiinţific abordează aspecte biochimice,fiziologice şi biotehnologice privind unele microorganisme deinteres practic. În 2004 ocupă prin concurs un post de asistentuniversitar la disciplinele de biochimie din cadrul Catedrei de Biochimie-Genetică Microbiologie a Facultăţii de Biologie Iaşi. În 2005 a obţinut titlul de doctor în Biologie, specialitateaBiochimie, susţinând teza de doctorat cu titlul Cercetări as upraunor procese metabolice la unele specii celulozolitice în diferite condiţii de creştere. Din 2007, devine lector la disciplinele de biochimie (Biochimie generală, Biochimia produselor alimentare) din cadrul Laboratorului Profesional de Biochimie şi Biologie Moleculară dela aceeaşi facultate. În calitate de cadru didactic a coordonat lucrări de licenţă şi disertaţie, fiind deasemenea coautor la un curs universitar şi la un dicţionar poliglot de biotehnologie. În perioada 1995-2011, doamna dr. Oprică a participat, în calitate de colaborator, la 23 de proiecte de cercetare ştiinţifică iar această activitate s-a concretizat în publicarea unui număr de 98 de lucrări ştiinţifice originale, din care 4 au fost publicate în reviste cotate ISI. A participat, de asemenea, la numeroase manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
Prof. dr. Vlad ARTENIE
„Cartea de faţă reprezintă, fără îndoială, o (re)sursă didactică aşteptată înultimii ani, de informaţie utilă, oportună şi actualizată printr-o documentare profesionistă, care se adresează nu numai studenţilor şi doctoranzilor, dar şicadrelor didactice, specialiştilor (bio)chimişti implicaţi în cercetare şi dezvoltaretehnologică, în expertiza alimentară (calitate şi siguranţă), cu implicaţii în (bio)tehnologiile agroalimentare şi domeniile conexe”
Prof. dr. Carmen Socaciu