Bonobo si ateul

Bonobo si ateul

5.3 / 10 (11 votes)
NaN
Language:
Romana
Publishing Date:
2017
Publisher:
Page Count:
324
Collection:
ISBN:
9789735058487
Dimensions: l: 13cm | H: 20cm

3900
Next Day Delivery! In stock
Today by bike delivery
Next Day Delivery!

Price applicable only to online purchases!
Free Gift Wrapping!
Free shipping over 150 RON
You can return it in 14 days
You got questions? Contact Us!
Publisher's Synopsis

Ediție cu ilustrațiile autorului

În Bonobo și ateul, Frans de Waal folosește cunoștințele dobândite în zeci de ani de cercetare a primatelor, și a speciei bonobo în particular, pentru a aprofunda cu ochiul fin al eseistului cultural, versat în istoria artei și în filozofie, probleme fundamentale ale naturii umane. Care este izvorul moralității și ce transformări a suferit aceasta pe parcursul evoluției? Putem fi buni și altruiști și în lipsa constrângerilor religiei? Este simțul moral apanajul omului, sau e prezent şi la speciile de maimuțe cu care ne înrudim? Pentru a afla un răspuns la toate acestea și pentru a ne înţelege mai bine condiţia, autorul ne propune să renunțăm la perspectiva antropocentrista și să privim nepărtinitor la primatele atât de apropiate nouă și la ce ne pot spune ele despre empatie, emoții, etică și religie.

„În încercarea de a prezenta cât mai limpede evoluția empatiei umane, De Waal îmbină, cu mare finețe, cercetarea biologică de cea mai înaltă calitate cu observații filozofice pline de îndrăzneală și originalitate.“ (Nature)

„Frans de Waal reușește o performanță rară astăzi: nu se lasă antrenat nici în capcana ateismului extremist, nici în cea a religiei. Scrisul lui este liber de orice formă de dogmatism.“ (New York Times)

„O carte strălucită, care demontează definitiv ideea că moralitatea ar avea origini divine.“ (Independent)

„Provocarea cea mare este să mergem mai departe, dincolo de religie și, mai ales, dincolo de moralitatea privită de sus în jos. Cele mai cunoscute «legi morale» ale noastre nu sunt decât niște rezumate post factum a ceea ce noi considerăm moral, fiind însă limitate ca sferă de acțiune și pline de hibe. Originile moralității sunt mult mai umile și sunt ușor de recunoscut în comportamentul altor animale. Descoperirile științifice din ultimele decenii contrazic perspectiva pesimistă potrivit căreia moralitatea e o spoială subțire menită să acopere răutatea înnăscută a omului. Dimpotrivă, e limpede că dacă trecutul nostru evolutiv nu ar fi decurs așa cum a decurs nu am fi ajuns niciodată atât de departe.“ (Frans de Waal)


Reviews and comments

Nota 10

de Beatrice Martinescu | 16/02/2018 22:49

Lumea alerta in care ne desfasuram viata de zi cu zi nu prea ne lasa timp sa reflectam si la tovarasii nostri necuvantatori. Frans de Waal reuseste pentru putin timp sa ne ajute sa constientizam ca nu suntem noi - oamenii - centrul universului si ca originile noastre se afla in suratele noastre din copac, primatele. Problematica pe care o ridica pe parcursul studiilor sale evolutioniste este destul de interesanta si greu de digerat pentru cei superficiali. Natura, genetica si inrudirile filogenetice nu inceteaza sa surprinda si experimentele facute aduc dovezi in favoarea acestora. Moralitatea, comportamentul sexual, comportamentul social si religia sunt principalele teme tratate din perspectiva evolutionista, stiintifica si filosofica. Si, daca lasam ignoranta putin la o parte, reusim astfel sa mai invatam ceva si despre noi.

Add a review
You need to authenticate in order to add a review.