Culegerea de jocuri și exerciții „Melciulică-Jurnal de explorator” este realizată în conformitate cu programele în uz pentru învățământul preșcolar și primar. Cartea poate fi utilizată cu succes la disciplinele Limba și literatura română, Dezvoltare personală, Matematică și explorarea mediului, Consiliere, acoperind ariile curriculare Limbă și comunicare, Om și societate, Matematică și științe ale naturii, Consiliere și orientare.
Abordările sunt interdisciplinare. Copiii sunt invitați să decupeze, să coloreze și să deseneze, să-și pună întrebări și să-și răspundă la acestea, să colecționeze cărțile de joc care îi vor ajuta în aventura lor de explorare a grădinii, învățând totodată că fiecare dintre ei este unic, la fel ca personajul principal, Melciulică. Pe baza poveștii adecvate nivelului de înțelegere al copiilor, se propun activități variate, de tipul: completarea unui organizator grafic, jocuri de interacțiune în care un copil întreabă și un altul răspunde, exerciții de completare, predicții, exerciții de colorare dirijată, exerciții de imaginație și multe altele. Caietul oferă sarcini de explorare aparținând un arsenal complex de metode moderne.
Realizarea grafică este deosebită, iar interacțiunea cu materialul este complexă, variată și diversă. Astfel, copilul decupează copertele și le valorifică în jocuri de pereche sau grup, decupează și construiește modele, desenează, grupează, imaginează alte jocuri.
Lucrarea dezvoltă competențele prevăzute de curriculum și stimulează în mod asumat și sistematic imaginația și creativitatea copiilor. Cartea acordă o deosebită atenție dezvoltării valorilor la cei mici, prin exerciții adecvate, care se adresează atât gândirii cât și sensibillității lor. Jurnalul de explorator „Melciulică” propune copiilor, cadrelor didactice și părinților, o varietate de activități care susțin acumularea de cunoștințe și comunicarea de valori într-un mod prietenos, adecvat vârstei preșcolarilor și școlarilor mici.
Prin varietatea de exerciții propuse, caietul oferă un instrumentar metodic ce ajută și stimulează cadrele didactice să creeze noi variante ale exercițiilor, dezvoltându-le creativitatea și competența didactică.