Cele mai iubite rețete din bucătăria românească tradițională sunt prezentate aici pentru cei care doresc să ne cunoască gastronomia: turiști, străini interesați de această parte delicioasă a culturii noastre, români plecați demult care poate au uitat gustul hranei din copilărie sau alte persone dornice să cunoască parte din delicatesele noastre. Fiind o carte tradusă și în limba engleză tocmai pentru acest scop, de a face cunoscut, accesibil și „gătibil" aproape orice dintre aceste rețete, îmi propun ca tot mai mulți dintre cei care sosesc în România să înțeleagă ceea ce servim cu drag ori de câte ori ne calcă pragul un călător obosit sau un turist dornic de cunoaștere.
Cartea de faţă se doreşte a fi una de informare despre ceea ce gastronomia românească a păstrat ca rețete tradiționale (adică cele gătite de cel puțin trei generații, bunica: mama și fiica...), gastronomie care este egală cu identitatea noastră de popor român, balcanic, latin și nu numai atât. Și pentru că un tot este format din mai multe părţi bine sudate între ele, în afară de rețetele care au definit gastronomia națională ca fiind una de sine stătătoare, cu identitate proprie, gastronomiile zonale sau reţetele care s-au născut în diferitele regiuni ale României provin dintr-o rețetă-mamă, diferențiindu-se doar prin ingredientele locale sau uneori prin tehnica de preparare.