Apărută în 1930, ca un pariu al autoarei, care era pasionată de gătit și de plăcerea de fi o gazdă perfectă, această carte de bucate, prefațată de scriitorul Păstorel Teodoreanu, a cunoscut de atunci nenumărate ediții. Șaisprezece numai din 1930 până în 1948, când regimul comunist s-a amestecat și în blidele românilor. Rețetele au fost „epurate“, găinile grase au fost înlocuite cu jumătăți de pui, ingredientele din vremurile bune au fost înlăturate sau înlocuite cu surogate. Au apărut și cărți rivale, adaptate noilor vremuri și noilor diete, dar nici măcar așa cea mai bună carte românească de bucate din toate timpurile nu și-a pierdut valoarea și utilitatea. Cartea Sandei Marin, cu miile sale de rețete, e cea mai importantă piesă din bucătăria oricărei familii românești!
[Clapa 1]
Sanda Marin (1900–1961), scriitoare română. Numele real al acestei autoare de adevărat bestseller în bucătăria și, fără nicio emfază, în cultura română a fost Cecilia Maria Simionescu. Era fiica profesorului ieșean Ion Th. Simionescu, a cărui casă era deschisă oamenilor de litere și artiștilor. Poliglotă, studiase pianul întâi la Paris, apoi în țară, cu profesoara Florica Musicescu. A decis, în 1930, să scrie o carte de bucate, dar, nefiind sigură de succes, și-a convins editorul de atunci de la Cartea Românească, nimeni altul decât tatăl ei, să o publice sub un pseudonim: Sanda Marin. S-a crezut o vreme că sub acest pseudonim s-ar ascunde chiar un bărbat.
„Excelentă mi s-a părut ideea de a completa numeroasele rețete practice (se vede imediat că sunt verificate!) cu o colecție de meniuri pe sezoane. Alegerea meniului e, pentru multe căsnicii, unul dintre cele mai penibile momente ale zilei, neîntrecut, poate, decât de acela al îngurgitării lui… Ce mâncăm astăzi? În cartea doamnei Marin veți găsi zilnic răspunsul. El poate fi modificat, desigur, dar gospodina nu se mai găsește în fața neantului. Ce-ul și cum-ul sunt rezolvate — și cu, dar și fără sos!“
Păstorel Teodoreanu, scriitor, gurmand și degustător de vinuri român