Ediția 2021 a lucrării Codul fiscal comentat și adnotat reprezintă o evoluție față de edițiile anterioare, atât prin comentariile extensive ale autorului, cât și prin preluarea unor clarificări aduse de jurisprudența națională și europeană.
Așa cum v-am obișnuit, sub textul actualizat al articolelor noului Cod fiscal au fost inserate normele metodologice, trimiteri la legislația secundară sau complementară, după caz, precum și extrase din jurisprudența relevantă pentru interpretarea corectă a dispozițiilor legale. În continuare, au fost incluse noi comentarii ale autorului, fiind evidențiate principalele elemente de noutate față de vechiul Cod fiscal (Legea nr. 571/2003), trimiteri la doctrină, precum și unele soluții comunicate public de către autoritățile fiscale. Toate aceste elemente reprezintă instrumente de validare sau de corectare a propriilor opinii și interpretări ale legislației fiscale.
În completarea textului Codului, sub formă de Anexe, au fost incluse acte normative și alte informații care completează sfera de aplicare a Codului fiscal, astfel încât cititorul să fie scutit, în măsura posibilului, de efortul cercetării și actualizării acesteia. Menționăm în acest context: deciziile Comisiei fiscale centrale, catalogul mijloacelor fixe, lista convențiilor de evitare a dublei impuneri, decizii CJUE în domeniul impozitelor directe, extrase din regulamente europene etc.
Lucrarea se adresează atât profesioniștilor din domeniul fiscal, cât și tuturor celor care doresc să înțeleagă normele juridice care guvernează activitatea autorităților fiscale. Informațiile cuprinse în acest volum vin în sprijinul activității practicienilor, în sensul reducerii efortului de actualizare a informației și al valorificării experienței anterioare. Chiar dacă persistă riscul unor modificări legislative după publicarea acestei lucrări, cititorii vor avea la îndemână un instrument pentru elaborarea propriilor opinii și interpretări asupra legislației fiscale.