raft

Gandire rapida, gandire lenta

6.5 / 10 (238 voturi)
NaN
Limba:
Romana
Data publicarii:
2012
Editura:
Tip coperta:
Paperback
Nr. pagini:
752
Traducatori:
ISBN:
9786068360157
Dimensiuni: l: 14.5cm | H: 20.5cm

9900
Livrare în 24h! (a doua zi) În stoc

Preț valabil exclusiv online!
Împachetare cadou gratuită!
Transport gratuit peste 150 de lei.
Retur gratuit în 14 zile.
Ai întrebări? Contactează-ne!
Descriere

Daniel Kahneman ne poartă într-o călătorie inovatoare prin ascunzişurile minţii şi ne explică cele două sisteme care conduc modul nostru de a gândi. Sistemul 1 este rapid, intuitiv şi emoţional; Sistemul 2 este mai lent, mai deliberativ şi mai logic. Kahneman prezintă capacităţile extraordinare – şi, deopotrivă, erorile şi biasurile – gândirii rapide şi dezvăluie influenţa omniprezentă a impresiilor intuitive asupra gândurilor şi comportamentelor noastre. Impactul aversiunii faţă de pierdere şi al excesivei încrederi de sine asupra strategiilor corporatiste, dificultăţile previziunii a ceea ce ne va face fericiţi în viitor, efectul profund al biasurilor cognitive asupra mai tuturor activităţilor noastre, de la jocul la bursa de valori până la planificarea vacanţei următoare – fiecare dintre acestea se pot înţelege numai cunoscând modul în care cele două sisteme ne modelează judecăţile evaluative şi deciziile noastre.

Cartea ne oferă explicaţii practice şi lămuritoare ale modului în care se iau deciziile atât în afaceri, cât şi în viața de zi cu zi – arătându-ne cum putem utiliza diferite tehnici pentru a ne feri de stângăciile mintale care adeseori ne vâră în bucluc. Gândire rapidă, gândire lentă vă va schimba modul în care gândiţi despre gândire.

„Daniel Kahneman se numără printre cei mai influenţi psihologi din istorie şi cu siguranţă este cel mai important psiholog în viaţă. Are darul de a scoate la iveală trăsături remarcabile ale minţii omeneşti, multe dintre ele devenind între timp texte clasice de manual şi părţi ale ştiinţei convenţionale. Opera lui a remodelat psihologia socială, ştiinţa cognitivă, studiul raţiunii şi al fericirii şi economia comportamentală, domeniu la a cărui lansare a contribuit împreună cu colaboratorul său Amos Tversky. Apariţia acestei lucrări este un eveniment major.” STEVEN PINKER, profesor de psihologie la Universitatea Harvard şi autor al cărţilor How the Mind Works şi The Better Angels of Our Nature

„Aceasta este o carte de referinţă în gândirea socială, de acelaşi calibru cu Avuţia naţiunilor de Adam Smith şi Interpretarea viselor de Sigmund Freud.” NASSIM NICHOLAS TALEB, autor al cărţii The Black Swan

„Gândire rapidă, gândire lentă se adresează celor interesați de psihologie, economie, investiții și felul în care omul ia decizii, propunându-și să ridice nivelul conversației curente și să îi facă pe oameni să gândească mai complex atunci când judecă deciziile altor persoane. O carte fundamentală și o lectură obligatorie pentru cei interesați de modele de decizie și felul în care gândesc oamenii.” PÉTER BARTA, Director Executiv, Fundația Post-Privatizare

Media

"E cartea citată în aproape toate cărțile pe care le-am citit în ultimii doi ani. Este esențiala dacă vrei să înțelegi de ce nu se comportă oamenii rațional atunci când iau decizii. Sistemul 1 (rapid, intuitiv și emoțional) e în competiție permanentă cu Sistemul 2 (mai lent, deliberativ, logic) în a conduce modul în care gândim. O carte care se citește ca un manual, cu creionul în mână."

Ciprian Ouatu, Consultant Ascendis


Daniel Kahneman este laureat al premiului Nobel pentru crearea unei întregi discipline, aceea a economiei comportamentale. Cartea e lui este din categoria celor pe care le ținem pe măsuța de cafea sau pe birou, e din categoria partenerilor de încredere care ne deschid ochii și ne ghidează constant. Poate cea mai bună carte despre decizii și incertitudine, Gândire rapidă, gândire lentă face lumină în propriile noastre procese de gândire. Când înțelegem cât de mult funcționăm pe ”pilot automat” (gândire rapidă) și cât de tare ne înșelăm în legătură cu evaluarea riscului, cu ceea ce ne face fericiți, cu motivațiile și opiniile noastre despre lume și realitate, putem, în sfârșit, să avem de ales. Kahneman nu e neapărat optimist: faptul că înclinațiile noastre devin evidente nu înseamnă că le putem elimina cu totul. Dar înseamnă că putem da o mai mare șansă ”gândirii lente”, acelui mecanism conștient de dubiu, întrebări, investigație, mize calculate de care avem nevoie pentru a naviga vremuri incerte.

Andreea Roșca | carte recomandată în cadrul Raftului The Vast & Curious

Recenzii și comentarii

Nota 10

de Daniel Negoita | 25/05/2018 14:32

Această carte este rezultatul muncii intense depuse de-al lungul timpului în domeniul psihologiei comportamentale de către laureatul Nobel Daniel Kahneman. Acesta este „tatăl” economiei comportamentală – modul în care psihologia ne afectează deciziile – şi explică asta prin cele două sisteme în care gândirea ne este divizată: rapid şi lent. O carte care te va ajuta să înţelegi de ce iei anumite decizii şi cum să-ţi foloseşti mintea în folosul tău.

Gândire rapidă, gândire lentă Nota 10

de L.G. | 11/10/2016 12:44

Întrebarea cărții este următoarea: cum luăm decizii, de pildă, atunci când alegem să cumpărăm un produs comercial sau chiar și atunci când ne alegem prietenii? Experimentele de psihologie cognitivă realizate vreme de mai mulți ani de Daniel Kahneman arată că, de cele mai multe ori, deciziile noastre sunt iraționale și sub-optime, pentru că psihologic suntem predispuși să folosim așa numita gândire rapidă, mult mai veche în bagajul nostru evolutiv decât gândirea logică și expusă unei serii întregi de bias-uri și erori. Miza cărții este să ne indice, cu exemple și exerciții simple, cum ne putem educa gândirea logică în așa fel încât să depășim erorile gândirii rapide, pe care, să nu uităm, politicile de marketing ale marilor companii le exploatează din plin. Asta nu înseamnă, desigur, să nu ne mai folosim deloc intuiția! Dimpotrivă, este important să știm când și cum să o folosim dacă dorim să ajungem la deciziile cele mai bune.

O carte fundamentala Nota 10

de Anonim | 31/10/2012 15:29

O carte esentiala a lui Daniel Kahneman, psihologul care a luat premiul Nobel in anul 2002, pentru contributiile teoriei sale in Economie. Importanta premiului primit releva statutul sau in cadrul psihologiei, un domeniu blamat pentru ambiguitatile si confuziile in care s-a cufundat in ultima jumatate de secol. Practic,Kahneman le-a reamintit tuturor ca si psihologia este o stiinta care poate face predictii cu privire la comportamentul uman, de acelasi grad ca si alte domenii stiintifice consacrate si premiate la Stockholm. Scopul principal al cartii este prezentarea unei perspective asupra felului in care mintea functioneaza, pe baza descoperirilor recente din psihologia cognitiva si sociala. Autorul prezinta intr-o maniera accesibila, eleganta, metaforica, felul in care omul gandeste si ia decizii. Sistemul 1 intuitiv, automat, emotional, este in mare masura responsabil pentru deciziile pe care le luam; in timp ce Sistemul 2, deliberativ si lent, preia controlul mult mai rar. Cititorii, mai ales cei interesati de latura economica, vor fi extrem de susprinsi atunci cand vor constata cat de influentati sunt in deciziile lor de mecanisme asupra carora aparent nu au nici un control. Sistemul 1, intuitiv este autorul secret al majoritatii deciziilor pe care le luam, insa este extrem de susceptibil la biasuri si emotii si deseori conduce la rationamente eronate ca in exemplul urmator: o bila si o bata de baseball costa impreuna 1.10 $; Daca bata costa cu 1$ mai mult decat bila, cat costa bila? Raspunsul intuitiv care ne vine automat in minte este 10 centi, insa raspunsul corect este la o analiza mai atenta 0.5 centi. De cele mai multe ori, atunci cand gandim intuitiv, un raspuns plauzibil ne vine in minte automat si apoi cu efort ne vin si argumentele pentru el, iar uneori si raspunsul si argumentele sunt eronate. Insa cartea lui Kahneman este un punct de referinta in stiintele comportamentale, deoarece se preocupa nu numai de motivele pentru care oamenii gresesc, ci si de modul in care cele doua sisteme interactioneaza si se influenteaza reciproc pentru a conduce la rezultate benefice. Am avut oportunitatea sa rasfoiesc si varianta in limba engleza a cartii, si pot sa spun ca traducerea romana este buna, insa cartea este legata altfel si este mult mai voluminoasa. Cei care citesc cu usurinta in engleza o pot cumpara pe aceasta tot de pe site, cam la acelasi pret.

Adaugă o recenzie
Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.