Examenul de Bacalaureat reprezintă un moment deosebit de important pentru elevii din clasele terminale, dar şi un criteriu esenţial pentru admiterea în învăţământul superior. În consecinţă, miza acestui examen devine din ce în ce mai importantă.
Lucrarea prezentă îşi propune să răspundă la principalele cerinţe ale examenului de bacalaureat utilitatea acesteia fiind susţinută din mai multe puncte de vedere.
În primul rând, lucrarea reprezintă o eficientă metodă de însuşire a materiei la Geografia studiată în clasa a XII-a.
În al doilea rând, modul în care sunt realizate sintezele şi aplicaţiile asigură o înţelegere temeinică a conţinuturilor, elevii se vor familiariza cu structura subiectelor, cu gradul lor de dificultate şi cu cerințele baremelor de notare, iar această familiarizare este un prim pas pentru o învăţare de calitate.
Pentru a veni în sprijinul elevilor, pentru a răspunde cerinţelor lor de instruire, autorii au structurat volumul în cinci părţi:
partea întâi – prezintă Programa pentru Examenul de Bacalaureat, competenţele ce urmează a fi evaluate;
partea a doua – Europa – sinteze şi aplicaţii;
partea a treia – România – sinteze şi aplicaţii;
partea a patra – Uniunea Europeană – sinteze şi aplicaţii;
partea a cincea – modele de subiecte şi bareme de corectare.
Volumul prezintă o serie de sinteze, bine ordonate în raport cu exigenţele programei şcolare şi care vizează realizarea competenţelor şi înţelegerea conţinuturilor. Aceste sinteze sunt urmate de aplicaţii. Atât sintezele, cât şi aplicaţiile cuprind suporturi cartografice necesare deprinderilor de lucru pentru proba de geografie a examenelor naţionale.