Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă
      Inspiratia lui Valmiki

      Inspiratia lui Valmiki

      9.0 / 10 ( 5 voturi)
      Limba:
      Romana
      Data publicarii:
      2015
      Tip coperta:
      Paperback
      Nr. pagini:
      80
      Premii:
      ISBN:
      9789738185081
      Dimensiuni: l: 10.5cm | H: 18cm
      Adaugă în coș
      1204
      Livrare în 24h! (a doua zi) Limited

      Preț valabil exclusiv online!
      Împachetare cadou gratuită!
      Transport gratuit peste 150 de lei.
      Retur gratuit în 14 zile.
      Ai întrebări? Contactează-ne!
      Descriere

      Ca dramaturg, Tagore a debutat la 20 de ani, in 1881; pe scena a urcat insa prima oara la 16 ani, in rolul lui Monsieur Jourdain din Burghezul gentilom, tradusa si regizata de unul dintre fratii mai mari, Jyotirindranath, ce se va afirma ca dramaturg.

      Debutul lui Rabindranath in domeniul teatrului va fi, asadar, la 20 de ani, in 1881, cu Valmiki Pratibha. Legenda talharului Radnakar devenit Valmiki si autor al Ramayanei l-a inspirat pe tanarul indian, asa ca acesta a scris o scena asemanatoare povestii. Traducerea titlului piesei pune tot atatea dificultati cat incadrarea intr-un gen literar - libret, opera, drama muzicala. Tagore insusi va spune, in Amintiri, ca Valmiki Pratibha „nu este ceea ce europenii numesc opera ci o mica drama pusa pe muzica. Nu este doar o compozitie muzicala. Putine cantece sunt importante sau atragatoare prin ele insele. Ele servesc piesei doar ca text muzical.“ Pentru a fi inteleasa insa piesa de teatru e nevoie de suport muzical, semnificatia i se pierde daca acesta nu exista.

      Ca traducere a titlului, variantele engleze au optat pentru Geniul lui Valmiki. Tagore a dat titlul dupa prenumele nepoatei sale, Pratibha, care a interpretat-o pe zeita Saraswati alaturi de el, in piesa. Prenumele inseamna „geniu“, „genialitate“. In traducerea pe care Amita Bhose a facut-o in noiembrie 1991, a ales ca titlu „Inspiratia lui Valmiki“. Avand in vedere insa subiectul acestei „drame cantate“ (termenul apartine lui Tagore) titlul ales de traducatoare „Inspiratia lui Valmiki“ sugereaza mai bine desfasurarea actiunii.

      Piesa de teatru a fost jucata in acelasi an, 1881, Tagore alegand ca scena casa parinteasca din Jorasenko, Calcutta. El insusi a interpretat rolul lui Valmiki, seful talharilor, in timp ce nepoatele sale - Pratibha Devi si Sushila Devi vor interpreta rolurile zeitelor Saraswati si, respectiv, Laksmi. Melodiile sunt clasice, unele dintre ele fiind compuse de catre fratele lui Rabindranath, Jyotirindranath; cateva au fost adaptate dupa melodii europene. Telena - un stil ce se preteaza in special in scopuri dramatice - a fost des folosit. O melodie irlandeza a fost utilizata ca lamento a zanelor padurii.

      Peste zeci de ani, in 1967, doua dintre cele mai mari voci ale muzicii indiene aveau sa imortalizeze, pe disc, rolurile principale din Valmiki Pratibha - Hemanta Mukherjee (Valmiki), Suchitra Mitra (Saraswati).

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.
      Adaugă o recenzie
      Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.