Intrusul
6.9 / 10 (11 votes)
NaN
Language:
Romana
Publishing Date:
2019
Publisher:
Cover Type:
Paperback
Page Count:
328
ISBN:
9789737883896
Dimensions: l: 13cm | H: 20cm

2800
Next Day Delivery! Limited
Today by bike delivery
Next Day Delivery!

Price applicable only to online purchases!
Free Gift Wrapping!
Free shipping over 150 RON
You can return it in 14 days
You got questions? Contact Us!
Publisher's Synopsis

Intrusul este, intr-un anume sens, chiar un roman al infrangerii regimului comunist. Nu de catre democratie sau de catre firava opozitie interna, ci 1) de catre fortele obscure ale psihe-ei umane, si 2) de catre propria sa demagogie. Niciunul dintre personajele din roman nu se lasa transformat in vreun fel de catre regim: Surupaceanu devine doar electrician, nu si comunist, Maria ramane o femeie pe care discursul oficial despre „familia socialista“ n-o opreste sa-si caute fericirea in afara cuplului, directorul combinatului, desi se pregateste sa termine facultatea la seral, nu se transforma si in „activistul bun“, oferindu-i eroului Surupaceanu, dupa accident, doar un derizoriu post de portar.[…] Paradoxul intregii opere a lui Marin Preda este acela ca invingatori sunt numai invinsii, caci numai ei au puterea de a se ridica si de a o lua de la capat. Conditia tragica a omului, in viziunea lui Preda, rezida in contradictia dintre imposibilitatea reintoarcerii si evidenta incapatanatei reintoarceri a fiintei strivite de istorie.
Razvan Voncu

Un tanar muncitor de pe unul din santierele anilor ’50, care avea toate datele sa reuseasca in viata, este grav desfigurat si isi pierde capacitatea de a munci in urma unul gest necugetat de eroism, cand voise sa-si salveze de la moarte un tovaras. Tovarasul cu pricina fiind beat si pe deasupra muncitor lamentabil, gestul lui Surupaceanu produce o proasta impresie. Sefii, colegii, santierul, partidul nu izbutesc sa-l recupereze. Umanismul socialist se vede pus in cumpana de acest esec. Preda n-a predat reportajul fiindca nu era eroul un exemplu pentru criteriile morale ale vremii. Romanul isi putea permite sa le ignore si chiar sa le indice reversul. Limitele in care putea fi evocata aceasta epoca de pionierat a comunismului romanesc fusesera largite de hotararile Congresului al IX-lea al PCR din vara lui 1965.
Nicolae Manolescu

Constantin Vaeni a ecranizat romanul Intrusul de Marin Preda, numind filmul Imposibila Iubire cu Tora Vasilescu, Serban Ionescu, Amza Pellea, Irina Petrescu.

Reviews and comments

Nota 10

de ALMAJANE SIRBU | 17/12/2015 16:54

Dintre cărțile pe care le citesc în paralel, am reușit să o termin pe aceasta. La un moment dat, povestea a început să mă captiveze atât de mult, încât paginile curgeau una după cealaltă, intensificându-mi curiozitatea. Am citit și primul roman al autoarei, "Katrina, păcat din iubire", care te poartă într-o epocă mai îndepărtată și oferă o poveste de dragoste ideală. De data aceasta, acțiunea este ceva mai recentă, plasată fiind în anii comunismului, iar dragostea nu mai reprezintă firul central al romanului, ci doar o parte a destinului personajelor, mai cu seamă a celui principal - Alina, o femeie cu o viață tumultoasă, trecută prin experiențe din cele mai diverse. Povestea curge pe două planuri, unul al prezentului, reprezentat de anul 1989, și un altul al trecutului, evocat de temerile Alinei, bântuită de fantomele uitate ale destinului ei. Copilăria marcată de lipsuri, adolescența purtând stigmatul exploatării sexuale de către propria ei familie, prima iubire cu emoțiile și dezamăgirile ei revin ca un coșmar în viața actuală împlinită a femeii. "Prostituata" este o poveste de viață, cu întâmplări triste sau incredibile, cu bucurii și speranțe, presărate pe alocuri cu un umor amar, o poveste care vrea să sublinieze faptul că trecutul face parte din noi, ne definește ca oameni și nu ne putem desprinde de el, chiar dacă ne schimbăm și renegăm părțile neplăcute. Pentru Alina, după 10 ani de liniște alături de un respectabil bărbat francez, perspectiva ieșirii la lumină a acestui trecut devine îngrozitoare, căci contrastul dintre cele două părți ale vieții ei este uriaș. Cartea este plină de întâmplări palpitante, relatate într-un stil fluid și accesibil, iar limbajul este colorat uneori, în deplină concordanță cu subiectul. Viața unei prostituate nu poate fi descrisă într-un limbaj delicat, însă scenele nu sunt dure, frivolitatea nu atinge cote maxime, iar scenele cu tentă sexuală nu sunt descrise în amănunt. Se spune atât cât trebuie pentru a da culoare și chiar umor poveștii care, în esență, nu este una fericită. Sărăcia, lipsurile și constrângerile din perioada comunistă sunt pentru Alina cadrul în care își trăiește prima parte a vieții, într-un mediu mizer, într-o familie destrămată. Alina își rememorează trecutul cu luciditate, nu cu nostalgie, dezvăluind o poveste de viață ce atinge senzaționalul. Deși întâmplările se petrec în anii comunismului, nu am regăsit atmosfera tipică, cu cozi la alimentară și alte aspecte ce au devenit clișee. O parte din acțiune se petrece în Franța și este învăluită în aerul boem al Parisului, însă accentul cade mai degrabă pe întâmplări decât pe cadrul în care acestea se desfășoară.

Add a review
You need to authenticate in order to add a review.