Manualul școlar este conceput din perspectiva educației centrate pe elev. Întregul conținut al manualului asigură implicarea activă și conștientă a elevului în propria sa formare intelectuală și socio-emoțională. Problemele rezolvate reprezintă un adevărat sprijin în demersul de învățare a matematicii.
Activitățile de predare-învățare, tehnicile și instrumentele de evaluare sunt gândite și construite în funcție de competențele care trebuie dezvoltate elevilor, precum și de relevanța lor în viața cotidiană. Manualul de matematică promovează exersarea obișnuinței de a recurge la modele matematice în abordarea unor situații cotidiene sau pentru rezolvarea unor probleme practice.
În cadrul manualului INTUITEXT găsim metode de evaluare, precum:
- Proiectul - metodă complexă de evaluare, care facilitează utilizarea unor metode de muncă specifice, tehnici de elaborare și de execuție a unor lucrări practice, stimulează creativitatea, exersează gândirea critică, cultivă încrederea în forțele proprii.
- Portofoliul - metodă de evaluare care îi oferă elevului ocazia să-și observe progresul.
Prin îmbinarea metodelor tradiționale și complementare de evaluare, elevul este implicat în aprecierea propriei performanțe, asigurând conștientizarea demersului său cognitiv și permițând găsirea soluțiilor (cu sprijinul cadrului didactic) pentru a-și regla propria învățare.
Manualul de Matematică vine în continuarea materialelor INTUITEXT pentru ciclul primar.
Manualul de Matematică pentru clasa a V-a este conform cu Programa școlară pentru disciplina matematică, anexă la OMEN nr. 3393 din 28.02.2017.
Prin maniera atractivă, modernă și creativă în care este conceput, prin ancorarea în realitățile actuale ale societății, manualul depășește statutul de instrument de lucru care facilitează predarea-învățarea-evaluarea, întrunind și calități care ar putea să îl transforme într-un prieten fidel alături de care elevul explorează, se joacă, învață, se bucură, dezleagă enigme, descoperă și crește.