Dorind să afle care sunt potențialele surse care alimentează un mod de gândire vizibil în societate și activitatea profesională, autorul abordează teme mai largi sub umbrela unui studiu sociologic realizat pe angajați români din companii mari și mici!"
Separând valorile personale în 2 mari categorii, cele moderne și cele premoderne (aparținând tradiției, vechii orânduieli), studiul dezvăluie pe parcurs o ierarhie în care acestea coexistă, ierarhie ce modelează atât etica muncii cât și construcția a unui model de fericire. Este demonstrată o corelație directă între categoriile de venituri și tiparele culturale, dar mai mult decât atât, aflăm că ne aflăm în plin proces de transformare culturală, a existenței unei „modernități neisprăvite”.
O carte despre trecerea de la vechi la nou. Despre coexistența a unor idei și valori aparent total opuse. Dar și despre modul cum acestea afectează individul.
„Îndrăzneala domnului Bodea de a aborda o sumedenie de teme în această carte face ca lectura ei să fie atât incitantă, cât și provocatoare intelectual. S-a scris atât de mult despre modernitate încât ar fi imposibil ca cineva să poată cuprinde tot ceea ces-a spus, dar corelarea valorilor moderne cu modelele culturale ale muncii și fericirii (mai ales în mentalul colectiv românesc) este binevenită.”Vintilă Mihăilescu, sociolog și antropolog