"Ma numesc August. Nu va voi descrie cum arat. Indiferent ce grozavie v-ati imagina, probabil ca este mai rau."
"Ma numesc August. Nu va voi descrie cum arat. Indiferent ce grozavie v-ati imagina, probabil ca este mai rau."
O carte emotionanta , plina de lectii de viata , potrivita atat pentru copii si adolescenti, cat si pentru adulti. Pornind de la clasica "Nu judeca dupa aparente", autorarea doreste sa transmita cititorilor cat mai multe invataruri , cum ar fi :parintii te iubesc neconditionat si iti sunt mereu alaturi ; suntem oameni, gresim , dar meritam si a doua sansa ; lucrurile se schimba o data cu trecerea timpului. Iar faptul ca vedem povestea prin ochii mai multor personaje ne ajuta sa avem o perspectiva ampla asupra situatiei date, si sa ne putem pune in pielea fiecaruia.
August e un băiețel de zece ani care face lucruri obișnuite, mănâncă înghețată, merge cu bicicleta, se joacă cu mingea. Când merge pe stradă, oamenii se uită în altă parte, șușotesc în spatele lui, sunt îngroziți și uneori o iau la fugă. August e special, are o diformitate facială și a fost operat de douăzeci și șapte de ori. Când se înscrie pentru prima dată la școală în clasa a V-a, cunoaște atât prietenia, cât mai ales, disprețul, marginalizarea. E însă curajos și bun în fața reacțiilor copiilor pe care le au când se confruntă cu ceva diferit de ei. Cartea este scrisă din perspectiva mai multor personaje și trasează câteva principii despre lucrurile cu adevărat importante, compasiunea, prietenia, loialitatea.
Cartea este scrisa cu multa sensibilitate si mult umor si trateaza mai ales ideea de bunatate si empatie, nu doar in randul copiilor ci si in randul celor mari, caci nu doar copiii au prejudecati. Povestea lui Auggie Pullman impresioneaza prin dramatismul ei. Auggie este o minune- un copil care s-a nascut cu probleme si care si-a petrecut aproape toata copilaria lui prin spitale.El este insa un copil extrem de inteligent si ne demonstreaza ca totul este posibil si ca frumusetea sufletului nu poate fi mascata de problemele pe care le are.Problemele cu care se confrunta in prima lui zi de scoala sunt unele actuale, valabile in societatea noastra; reactiile lui Auggie la manifestarile oamenilor pe care ii intalneste, la discriminarea si la prejudecatile acestora ne fac sa ne gandim cat de puternic poate fi un copil si cat avem noi de invatat de la el. Daca la inceput colegii de scoala il respingeau si il tratau de parca suferea o boala contagioasa, Auggie a reusit sa ii faca sa treaca peste aspectul lui fizic si sa ii descopere calitatie ascunse in spatele ”ambalajului”. Cartea mi-a placut mult si as recomanda sa fie citita de catre toti copiii dar mai ales de catre parinti.Compasiunea, prietenia si acceptarea de catre ceilalti sunt temele acestei carti frumoase iar impactul problemelor si modul in care aleg copiii sa si le rezolve sunt nemaipomenite.