Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă
      ×

      Sărbătorim 24 de ani împreună și ai codul CARTU24 pentru -20% la toată oferta în stoc 24h

      O viata in scrisori
      O viata in scrisori
      O viata in scrisori
      O viata in scrisori
      O viata in scrisori
      O viata in scrisori
      O viata in scrisori
      O viata in scrisori
      O viata in scrisori

      O viata in scrisori

      Corespondenta I (1879-1890)
      6.8 / 10 ( 9 voturi)
      Limba:
      Romana
      Data publicarii:
      2018
      Editura:
      Tip coperta:
      Paperback
      Nr. pagini:
      472
      Traducatori:
      ISBN:
      9789734675586
      Dimensiuni: l: 13cm | H: 20cm
      Indisponibil
      Indisponibil
      Preț valabil exclusiv online!
      Împachetare cadou gratuită!
      Transport gratuit peste 150 de lei.
      Retur gratuit în 14 zile.
      Ai întrebări? Contactează-ne!
      Descriere

      Am de gînd să-mi sigilez toate scrisorile și să le las prin testament, cu clauza să fie desigilate peste 50 de ani...”, glumea Cehov, după ce citise un articol inflamat al lui A.I. Goncearov despre dreptul scriitorilor de a dispune interzicerea publicării postume a unor texte de interes privat. Era sau nu era Cehov conștient de valoarea propriilor scrisori în postumitate? Este o întrebare la care răspunsul întîrzie. Cert este că, în numai 29 de ani (scriitorul se sfîrșea la 2 iulie 1904), a expediat aproape 4.400 de scrisori. Din lunga serie, acest prim volum selectează o parte restrînsă, care are în vedere mai degrabă momente din viața literară a autorului, decît detaliile mărunte ale vieții de zi cu zi.


      „Corespondenţa este, pentru el, o necesitate vitală. Cehov scrie scrisori aşa cum respiră. Pentru istorici şi sociologi, scrisorile îşi păstrează pînă astăzi interesul prin valoarea lor de informaţie autentică, de trăire nemijlocită a realităţilor culturale, sociale şi (mai puţin) politice ale Rusiei de la sfîrşitul secolului XIX. Pentru istoricii literari, scrisorile sunt un bun nepreţuit, o cardiogramă precisă care surprinde palpitul vieţii şi al creaţiei autorului de geniu, depăşind valoarea strict biografică.” (Sorina Bălănescu)

      „Intelectualul lui Cehov e un om în care se amestecă cea mai profundă bună-cuviinţă de care e în stare fiinţa umană cu o aproape fatală incapacitate de a-şi realiza idealurile şi de a-şi pune principiile în aplicare; un om devotat frumuseţii morale, bunăstării poporului său, bunăstării universului său, dar care nu poate să facă nimic folositor pentru el; risipindu-şi puţin cîte puţin existenţa provincială într-un abur de visuri utopice, ştiind exact ce e bine, ştiind care sunt lucrurile pentru care merită să exişti… Într-o epocă în care toţi trăiesc sub semnul lui Goliat, e foarte folositor să citeşti despre delicatul David.” (Vladimir Nabokov)
      Media

      Cehov a fost mereu un autor foarte important pentru mine. Dar recunosc că l-am descoperit treptat, mai întâi prin dramaturgie și abia mai apoi prin proza scurtă, care m-a dat total pe spate. Sunt rari scriitori care reușesc să exceleze și în teatru și în proză, or din punctul ăsta de vedere Cehov rămâne un reper, autorul la care m-aș putea întoarce oricând. Cât despre stilul lui, e o combinație extraordinară de tușe fine, sensibile cu cinism, vitalism și umor, iar toate astea se văd foarte clar și în scrisorile lui. E un om viu aici, căruia nu-i place să falseze, care „le zice” fără ocolișuri și care se ferește de vorbe goale. După cum spune și Sorina Bălănescu, traducătoarea acestui volum, „corespondența este pentru Cehov o necesitate vitală, el scrie scrisori așa cum respiră - sunt zile când expediază trei sau chiar patru scrisori”, „iar plăcerea de a primi și a trimite scrisori este o desfătare a scrisului, un fel de a exista.” Ca și corespondența lui Flaubert, scrisorile lui Cehov permit accesul într-un univers artistic foarte bogat și dens, în care se amestecă teorii literare cu chestiuni prozaice, care țin de bani și de traiul de zi cu zi. Poți să înveți foarte multe despre scris din cartea asta, dar înainte de orice altceva, scrisorile astea te fac să înțelegi că scrisul e o meserie, una care necesită multă muncă și răbdare. În același timp, ele funcționează și ca o permanentă sursă de dezidealizare: încearcă să vezi lucrurile așa cum sunt, cu bune, cu rele, dar păstrează-ți luciditatea și ia-o cu pași mici. Cam ăsta ar fi unul dintre mesajele care ies de aici (ele merg și ca ghid pentru tinerii scriitori). Fără această luciditate, literatura rămâne doar o proiecție.

      Mai multe detalii găsiți aici.

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.
      Adaugă o recenzie
      Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.