Rânduite cu înțelepciune în calendar, perioadele de post sunt cele mai potrivite pentru a ne pregăti sufletul și trupul pentru sfintele sărbători. Bucătăria românească este bogată în preparate de post gustoase și sănătoase. Supele, ciorbele, tocănițele atât de savuroase, gătite cu drag de bunicile și mamele noastre, aduc în farfurie toți nutrienții necesari organismului. Deși o provocare pentru gospodine, postul este ocazia cea mai potrivită pentru a descoperi plăcerea gătitului, pentru a îmbina și experimenta arome, miresme, culori, astfel încât plăcerea mâncării să treacă dincolo de digestie, să devină un postament pentru starea noastră generală de bine.
Ca să nu duceți în nicio zi grijă de ce veți mânca și cum le veți găti, vă oferim cu drag această selecție de rețete dintre cele mai gustoase și, pe deasupra, simplu de realizat. Ca să fie ușor de gătit și ales, le-am împărțit în feluri de mâncare (aperitive, ciorbe, mâncăruri, aluaturi, dulciuri, sosuri), am adăugat preparate din pește, pentru zilele de dezlegare, dar și preparate internaționale, gustoase și ușor de preparat chiar și în bucătăriile noastre de acasă. Pentru cei care doresc să urmeze rânduielile bisericești, am inclus câteva rugăciuni care să însoțească mesele de post, precum și lista tuturor posturilor și a zilelor de post dintr-un an.