Albumul, sub semnătura prof. univ. dr. Alin Ciupală, iși propune să aducă in atenția publicului două aspecte mai puțin avute in vedere atunci cand se discută despre participarea Romaniei in Primul Război Mondial, eveniment care a avut drept rezultat realizarea in 1918 a unirii tuturor provinciilor locuite de romani:
- importanța surselor vizuale (fotografii, cărți poștale ilustrate, afișe, fluturași de propagandă, filme de epocă, benzi desenate) și a altor categorii de surse (medalii, plachete) in cercetarea trecutului și in ințelegerea unor procese complexe, precum războiul, proiectul național roman, evoluțiile politice internaționale, Marea Unire. Dacă de cele mai multe ori cercetătorul a preferat sursele narative, documentele, in studiul subiectelor enunțate, imaginile pot fi la randul lor la fel de relevante și chiar mai directe prin puterea lor de penetrare. Multe dintre cele cuprinse in albumul de față sunt unice, altele foarte rare, unele sunt uitate cu desăvarșire sau ignorate atunci cand sunt identificate;
- subiectele spre care ne trimit aceste surse sunt la randul lor inedite, precum: participarea femeilor din Romania la susținerea efortului de război al țării; organizarea pe teritoriul ocupat de Puterile Centrale a unor lagăre in care au fost deținuți militari francezi de origine africană capturați de germani pe frontul occidental; rolul omului simplu, pe langă acela al personalităților, in război, atat in primele linii, cat și acasă; contribuția deosebită, civică, sanitară, politică, a reginei Maria; Primul Război Mondial in memoria colectivă romanească după 1918 și pană astăzi; bătălia propagandistică intre Puterile Centrale și cele ale Antantei, la care Romania a luat parte de la inceput. Istoria in imagini o completează in mod fericit pe cea scrisă și ii oferă o culoare aparte, descompusă in toate nuanțele sale.