Login / Înregistrare
ÎN GRABĂ? FOLOSEȘTE:

or email


Lost your password?
Products 
Products 
  • 
      • Română
      Login
      Stores
      English
      • Română
      Stores Login
      Your cart
      Total RON CheckoutComandă
      x
      
      Your cart is empty.
      CheckoutComandă
      ×

      Din cauza încărcării excepționale din această perioadă, există posibilitatea să apară mici întârzieri la livrare.

      • carturesti.ro
      • Books
      • Social Science. Politics
      • Cultural studies
      • Sarmale si serotonina
      „Sarmale si serotonina”  în librăriile Cărturești
      În această perioadă, nu putem garanta acuratețea stocurilor. Te invităm să ai un plan de rezervă pentru situațiile în care produsul dorit este de negăsit la raft sau a fost vândut.

      This product is available only for online order.
      Puțintică răbdare...
      Where to find us
      Sarmale si serotonina

      Sarmale si serotonina

      Despre un mainstream gastro-cultural
      Camelia Burghele
      8.4 / 10 ( 7 votes) Your rating:
      Categories:
      Cultural studies, Culinary, Romanian Writers' Shelf
      Tags:
      Târgul Cărtureștilor 2025 - Cărți care meritau mai mult
      Language:
      Romana
      Publishing Date:
      2025
      Publisher:
      Gastroart
      Cover Type:
      Hardcover
      Page Count:
      340
      ISBN:
      9786068715292
      Dimensions: l: 17cm | H: 23.5cm
      Add to cart
      Add to wishlist

      10000
      Next Day Delivery! In stock
      Next Day Delivery!
      Find me in bookstores!

      Price applicable only to online purchases!
      Free Gift Wrapping!
      Free shipping over 150 RON
      You can return it in 14 days
      You got questions? Contact Us!
      Târgul Cărtureștilor 2025
      Publisher's Synopsis

      Volumul Sarmale și serotonină. Despre un mainstream gastro-cultural este, deopotrivă, o abordare antropologică a bucătăriei tradiționale și o culegere de rețete de sarmale (preluate din satele sălăjene).

      Cu certitudine, în orice formulă am încerca să definim „tradiționalul”, sarmalele nu pot lipsi. Sarmalele cu mălai (păsat) sau orez, cu carne tăiată din cuțit, cu afumătură sau fără, doar cu ceapă prăjită, cu cureki murat sau varză crudă, fierte pe marginea fiteului sau șpohertului în oale pântecoase de pământ, ne trimit mereu la savoarea mâncărurilor de altădată. Fără a fi chefi la restaurante fancy din centru, gospodinele din satul tradițional cunoșteau și aplicau nenumărate tips and tricks pentru a le da un saft nemărginit, gustat și degustat la nunți, înmormântări și în fiecare duminică.

      Sarmelele se găsesc în mijlocul unui mainstream cultural, orientat spre o incomensurabilă dorință a orășeanului de a cunoaște și lăuda tradiționalul (coasem chimeși și ii, apelăm la un design arhitectural țărănesc și la o amenajare interioară etno, gătim și mâncăm „ca la bunica”, apelăm la leacuri băbești, vrăji și ritualuri magice, ținem sărbători tradiționale, promovăm cultura satului tradițional ca pe cel mai tare brand în materie identitară).

      Volumul pledează pentru o antropologie a… sarmalelor, în care oala cu sarmale este un inefabil martor între două lumi (sat și oraș) și un fabulos barometru al dezvoltării societății românești. Devoalând un incredibil know how al bucătăreselor de la țară, sunt selectate o serie de artificii, șmecherii, trucuri, secrete (tips and tricks), numai bune de împrumutat de gospodinele de azi de la cele de ieri, toate redate în limba colorată ardelenească, așa cum au fost culese direct din teren.

      Printr-un storytelling inspirat, se fundamentează, de fapt, un patrimoniu cultural al gustului, pornind de la o serie de cooking stories și terminând, apoteotic, cu mărturii despre savoare, saft, zoft (pour les connaisseurs, desigur) dar și despre marea provocare a țărăncii: să facă mâncare sățioasă din ingrediente puține, de preferat „din ce dă grădina” și, de cele mai multe ori, fără carne. Se vorbește despre un management corect al bucătăriei și alimentelor, dar și despre ... calitățile estetice ale produselor (geometria sarmalelor, care se așează în oală „ca razele de soare”).

      Dintr-un alt unghi, antropologul se vede nevoit să dicute și despre istorii culinare și sarmalele globalizate, despre atitudinea contemporanului și „forțarea modelului” sau „uzarea simbolului” (supra – tradiționalitatea) dar și despre o serie de deschideri culinare: euro-sarmale (sau mondo-sarmale?), gastro-diplomație și euroregiuni gastronomice (și turistice).

      Așadar, pentru că „dacă sarmale nu e, nimic nu e”, sarmalele au devenit, încet, euro-sarmale: cu ele ne legitimăm identitar, ne spunem povestea, ne mândrim și le ducem cu noi pretutindeni.

      Vorba poetului, în România și în Europa, cu adevărat „miroase a sarmale peste Munții Carpați”...

      ---

      „România are conturul unui peşte dolofan. Ar fi oare o erezie să ne-o închipuim preluând forma unei sarmale? Ne-ar bănui cineva de lipsă de patriotism? N-ar trebui. În fond, discuţia despre identitatea de brand a acestui produs e veche, deşi nu pare să ducă undeva anume. Există sarmale cât pumnul şi sarmale cât mosorul de aţă. Există sarme şi piroşti. Spre a nu mai spune că există şi un colecţionar de sarmale, Cosmin Dragomir, la a cărui editură apare cartea de faţă. Prin urmare, tot ce lipsea era un hermeneut subtil şi şarmant, un antropolog cu aplecare spre gastronomie, care să plaseze oala cu sarmale în mai multe tipuri de meniu şi să facă racordurile necesare. Îl avem acum. Camelia Burghele scrie convingător şi viu despre acest soi de comfort food pe care nicio gospodină cu o înzestrare minimală nu are voie să-l rateze sau să-l ignore. Oala cu sarmale e prezentă la rugă şi la Revelion, la masa nuntaşilor şi la parastas, la aniversare şi la comemorare. Indiferent dacă sunt pregătite ca la mama sau ca la bunica acasă (soacra e trecută ritualic sub tăcere), sarmalele poartă în textura lor mesaje care vin din profunzimea ruralului şi se îndreaptă cuceritor spre fortăreţele urbane.
      Sigur, n-are nimeni ambiţia să introducă sarmalele pe listele Michelin. Şi nici nu e nevoie. Totul e să guşti pitorescul din farfurie şi din context. Să vezi cu ochii minţii bucătăria de odinioară şi să simţi mirosul aburilor care se ridică din oală şi cuprind încăperea într-o îmbrăţişare aromat-pofticioasă. Iar Camelia Burghele nu face aici doar antropologie, ci şi literatură. Ea lămureşte o sumedenie de sarmalentendu-uri privind felul în care ne adjudecăm copyrightul produsului (ehe, obsesiva noastră grijă de-a ne umfla muşchii aproprierii, într-o perioadă când lumea înţelege că mâncarea e de obicei transfrontalieră, iar identităţile fluide) şi apelează la cărţi de bucate din vechime, pe ale căror pagini stă uneori sigiliul unei pete de grăsime.” (Radu Paraschivescu)
      Reviews and comments

      Nota

      de |

      There are no reviews yet for this product.
      Add a review
      You need to authenticate in order to add a review.

      Useful links

      • About Carturesti 
      • Jobs 
      • Assistance 
      • Bookstore pickup delivery 
      • Transportation fees 
      • Confidentiality policy 
      • Return policy 
      • Blog carturesti.ro 
      • Order through SEAP 
      

      Free Delivery

      for orders of 150 RON value and above if all products can be shipped in one package.

      

      International Delivery

      we deliver stories and parcels that transcend borders, at great prices, everywhere in Europe (details)

      Follow Us

      

      Customer Service Phone Line

      Online offers and orders support
      Monday - Friday: 9:00 - 20:00 Saturday - Sunday: 10:00 - 18:00
      Phone No.: 0376 448 000 email: ecomenzi@carturesti.info

      Subscribe to our Newsletter and get 10% off your first order

      Sign up to receive our promotions, news and personalised offers straight to your inbox




      • Terms and Conditions of Use
      • Cookie Policy
      • ANPC
      • Documents and authorisations
      • Accessibility declaration
      © Direct Client Services SRL 2025 | ® Copyrighted contents
      CUI 11648548, J1999003061406
      Personalize