Si-n mintea mea dansam desculta / Et j’ai dansé pieds nus dans ma tête de Olivia Zeitline este romanul care te va incuraja sa iti urmezi visul sau macar te va face sa te simti mai aproape de el, in cazul in care te numeri printre acele „gulerase albe” care isi petrec majoritatea timpului la birou, simtind adesea un mare gol interior. Golul acela care ar trebui umplut cu ceea ce esti si simti tu cu adevarat… Eroina romanului de fata face asta dupa un episod de burnout aratand ca in viata trebuie sa stim sa fixam limite foarte clare.
Un roman ca un vis, in care totul e posibil, in care nu exista normal si paranormal, ambele contopindu-se intr-o realitate care nu trebuie neaparat sa fie credibila pentru a ne determina sa constientizam lucruri ce nu pot fi intelese altfel decat printr-o usoara desprindere de realitate. De altfel, ceea ce vei iubi cel mai mult la aceasta carte, nu este actiunea propriu zisa, ci latura ei metafizica care te poarta in lumea complexa a universului nostru launtric, pe care avem tendinta de cele mai multe ori sa il neglijam, uitand ca de fapt, acolo, in interior, se afla toate raspunsurile pe care le cautam orbecaind prin realitatea materiala ermetica.
Autoarea romanului, Olivia Zeitline, a studiat Dreptul insa este pasionata de arta si de dezvoltare personala. A hotarat asadar sa renunte la profesia de avocat pentru a se dedica organizarii de expozitii de arta contemporana in spatii culturale si crearii unei reviste online (cu 10.000 de abonati), Réécrire (Sa scriem din nou), dedicata artei si spiritualitatii. Activitatea de aici i-a adus un premiu la Golden Blog Awards, in 2013. Si-n mintea mea dansam desculta este romanul ei de debut, in care isi imbina talentele de artist, de scriitor si de consilier de dezvoltare personala.
Pe eroina romanului Oliviei Zeitline, Charlotte, o intalnim la Paris, intr-o mare corporatie franceza in care munceste pana la epuizare. In urma unui episod de burnout, decide sa renunte la statutul de corporatista si la cariera in marketing, dedicandu-se marii ei pasiuni – dansul.
In numai trei ani de zile, viata ei se schimba radical. Insa predarea cursurilor de dans contemporan nu ii acopera in intregime cheltuielile de intretinere. In plus, intuitia ii spune ca relatia cu iubitul ei Tom se va sfarsi, si realitatea va dovedi ca are dreptate. Cum starea ei de spirit se degradeaza tot mai mult de la o zi la alta, simte ca singura persoana care o poate ajuta este Stella, o violoncelista celebra in varsta de 62 de ani pe care o cunoscuse prin intermediul fostului ei iubit Tom. Stella va deveni astfel calauza lui Charlotte prin viata. Cea care o va ajuta sa isi inteleaga propria existenta, propriile decizii, gandurile, senzatiile, fricile, si mai presus de toate, o va ghida sa isi inteleaga si sa isi asculte intuitia.
Aceasta o lamureste ca premonitia referitoare la despartirea de Tom semnifica faptul ca a intrat in contact cu intuitia ei „aceasta muzica a fiintei noastre profunde, care ne calauzeste”, atentionand-o totodata ca acest episod ii poate deschide perspective noi.
Tot Stella ne ofera o definitie a intuitiei, menita parca sa ne faca mai atenti la mesajele criptate pe care ni le transmite, nu intamplator, mediul inconjurator:
„Intuitia este o vibratie, o lungime de unda; ca un al saselea simt, care se foloseste de celelalte cinci: poate lua forma unei voci, a unei imagini sau senzatii, a unui gust sau miros. Intuitia vorbeste si prin vise. Totul poate vorbi, atat in interior, cat si in exterior, iar la final, pur si simplu stii... dar nu stii cum de ai ajuns sa stii.”
O poveste frumoasa care te va face sa zambesti si sa iubesti si mai mult viata cu intorsaturile ei bruste de situatie, intr-o dupa-amiaza relaxata de duminica… O poveste care iti va reaminti ca poti oricand sa dai nas in nas cu fericirea chiar si pe o straduta ingusta ce pare sa se infunde…