”…Este un semnal de alarmă inclusiv pentru epoca pe care o trăim, plină de apeluri la ură de toate tipurile și de folosirea forței și a mijloacelor teroriste împotriva unor grupuri etnice, confesionale ori culturale.
Cei care vor parcurge volumul de față vor descoperi și alte „istorii” interesante sau mai puțin cunoscute. Am aminti aici doar interesantele pagini legate de sinuoasa relație dintre Germania hitleristă și Marea Britanie, dar și interesantul tablou privind „fascizarea Europei”. Parcurgând pagini din istoria Spaniei, a Portugaliei, a Ungariei, a Greciei și a altor state europene, inclusiv a României, cititorii se vor putea convinge astfel mai ușor despre faptul că istoria secolului XX este una complicată, cu meandre, cu momente de pactizare în fața forțelor totalitare.”
Gheorghe Onișoru
”…Capitolul Imperialismul Italiei fasciste și al Germaniei naziste abordează, cu erudiție și talent, problema evoluției Italiei și Germaniei „de la mitul imperial la proiectul totalitar”, sau de la nașterea până la amurgul zeilor (Gotterdammerung), pentru a readuce în discuție titlul unei opere a lui Richard Wagner, gustată de către vârfurile național-socialiste. Considerațiile autorului privitoare la diferențele dintre imperialismele și revizionismele italian și german impresionează simultan prin erudiție și intuiție.”
Florin Pintescu
”… Naționalismul poate fi o premisă și, totodată, un instrument de impunere a unui regim dictatorial, însă nu există o cauzalitate predeterminată. Vlad Gafița analizează dimensiunea imperialistă a expansiunii Italiei și Germaniei, precum și argumentele invocate de regimurile fascist și nazist în sprijinul politicilor agresive împotriva altor națiuni. ”
Ștefan Purici