×

Folosește codul REBELDECARTURESTI pentru 20% reducere!

6.0 / 10 (12 votes)
NaN
Language:
Romana
Publishing Date:
2023
Publisher:
Cover Type:
Hardcover
Page Count:
816
Collection:
Translator:
ISBN:
9789734692460
Dimensions: l: 15cm | H: 23.5cm

11900
Available in store

Price applicable only to online purchases!
Free Gift Wrapping!
Free shipping over 150 RON
You can return it in 14 days
You got questions? Contact Us!
Publisher's Synopsis

„Cele mai frumoase cuvinte despre marele roman joycean le-a spus, probabil, celălalt protagonist de superclasă al prozei anglo-saxone din secolul XX, William Faulkner: «De Ulise trebuie să te apropii aşa cum se apropie predicatorul baptist analfabet de Vechiul Testament: cu credinţă». Şi, desigur, cu o răbdare şi o atenţie avertizate că vor fi subminate de fiecare cuvânt şi de fiecare frază. Pentru că puţine cărţi sunt mai fascinante şi mai geloase pe propria lor existenţă, pe cât de improbabilă, pe atât de strălucitoare, decât Ulise. James Joyce a propus un portret al omului şi al istoriei sub specie aeternitatis, de la întruchipările nobile, înălţătoare, până la cele abjecte şi repugnante. Deasupra lor, dominând o galerie de umbre pline de energie, sublime şi groteşti totodată, omul absolut, chintesenţă a banalităţii şi fatalului plictis existenţial. Ulise cartografiază, aproape maniacal, o lume (cea a oraşului Dublin şi a Irlandei) şi plonjează în adâncimile insondabile ale conştiinţei personajelor în care palpită, liric şi melancolic, extravagant şi fremătător, eternul omenesc, prea omenesc: Leopold Bloom, Molly Bloom şi Stephen Dedalus.
Lectura acestei cărţi de inspiraţie odiseică este o frisonantă escapadă livrescă la capătul căreia devenim nu doar contemporanii unui Homer postmodern, ci înainte-mergătorii unui alt fel – ingenios, capricios şi dezinvolt-implicat – de a privi lumea, literatura şi pe noi înşine. Joyce surprinde momentul prăbuşirii miturilor culturale, al căror punct culminant a fost supraomul nietzschean, readucându-ne cu picioarele pe solul tern – dar atât de fascinant – al conştiinţei fiecăruia dintre noi. Cine face efortul de a citi Ulise dobândeşte dreptul la o viaţă suplimentară, de desfătări literare paradiziace la capătul unei colosale aventuri iniţiatice. Traducerea lui Rareş Moldovan este un minunat ghid pentru a descoperi cele de mai sus.” (Mircea Mihăieş)

Ulise este fără îndoială o operă de artă divină şi va dăinui în ciuda nulităţilor din universităţi, care o transformă într-o colecţie de simboluri sau de mituri greceşti.” (Vladimir Nabokov)

„Mă gândesc mereu la Joyce, îl port cu mine peste tot.” (Salman Rushdie)

„De ce nu scrii şi tu cărţi pe care să le poată citi lumea?” (Nora Joyce, scrisoare către James Joyce)

James Joyce (n. 1882, Irlanda) este unul dintre cei mai importanți scriitori din toate timpurile. A studiat la școli prestigioase patronate de iezuiți, unde a dobândit o solidă cultură clasică, fiind un elev excepțional și un student eminent. A debutat în 1907, cu un volum de poezii, urmat de celebra colecție de povestiri Oameni din Dublin (1914). În timpul Primului Război Mondial locuiește în Elveția, unde va lucra la Portret al artistului la tinerețe și la Ulise. Publicat la Paris, în 1922, Ulise devine rapid una dintre cele mai importante opere ale Modernismului și unul dintre romanele clasice ale literaturii universale. În 1939 publică Finnegans Wake. Joyce a mai scris și alte volume de poezie, teatru, eseuri, dar și articole de presă, lăsând în urmă și o consistentă corespondență. A murit la 59 de ani, fiind înmormântat în cimitirul Fluntern din Zürich.

Reviews and comments

Noul val Nota 6

de Anonymous | 31/07/2013 03:49

Deşi nu e nici pe departe unul dintre filmele mele preferate, nici măcar dintre cele româneşti, poate merită văzut pentru a înţelege ce se întâmplă în cinema-ul românesc din 2001 încoace şi pentru tensiunea creată.

meh Nota 4

de Anonymous | 30/07/2013 20:59

Un fel de shut up and drive, doar ca nimeni nu tace, si toata lumea vorbeste prost. Mda...

nu, nu, si iar nu Nota 2

de Florin Pojoga | 25/07/2013 16:55

cine le-o fi spus romanilor ca au voie sa faca filme, nu stiu, dar probabil nu se gandea la puisorul acesta artagos. in cinema-ul romanesc, fortat, teatral, fals, prost jucat, prost regizat, cu bani putini si chiar mai putina valoare, acest film e la fundul sacului. papadopol si bucur joaca atat de prost ca nici injuraturile nu le ies bine, pe restul nici macar nu-i mai mentionez. scenariul e prost scris, povestea slaba, dialogurile livresti. sa nu mai vorbesc de lumini, imagine, montaj si asa mai departe, nici de viziunea regizorala inexistenta. pe tot parcursul filmului m-a incercat un sentiment de rusine, rusine de rusinea lor. terminus paradis, prin comparatie, nu mai pare chiar asa de prost, avand in vedere ca acolo razvan vaslescu chiar joaca si face un rol epic. imi pare rau. dau o stea, pentru ca nu am cum sa nu dau deloc.

Esenta tare de Romania Nota 10

de Anonymous | 04/07/2013 13:47

Un "road movie" dinamic in regia lui Cristi Puiu, care surprinde atat de bine realitatea, incat dupa ce l-ai terminat, ramai suspendat undeva deasupra propriei vieti. Filmul reuseste sa iti schimbe perspectiva: de la actor in propriul univers, la observator. Imaginea miscata si unghiurile inchise te fac partas la actiune pana in punctul in care ajungi sa "le sufli in ceafa" actorilor, sa fii clar impins sa participi la actiune. Tot acum am inteles ce au incercat sa zica cu “traieste in prezent”. Filmul te forteaza sa traiesti momentul, nu te grabeste, nu sare peste etape, exista multe scene in care tot ce conteaza este redarea esentei unei vieti normale, intr-o maniera cat se poate de realista, ceea ce in loc sa creeze timp mort in care nu se intampla nimic, aduce puls si traire. Cu dialoguri extrem de autentice, brute, de o violenta necesara si cu o interpretare excelenta a actorilor, este aproape imposibil sa nu te identifici cu atmosfera din film. Marfa si banii are la baza un scenariu bine construit pe motivul initiatic "on the road" a lui Kerouac, cu o actiune de tip joycian, totul petrecandu-se intr-o singura zi. La toate acestea se adauga si un final pe masura, lucru rar intalnit, tensiunea ramane cu tine si dupa ce filmul se termina.

Real Nota 10

de Anonymous | 21/06/2013 23:11

Cristi Puiu ne introduce urgent in ... realitate. Dialogurile si intreaga actiune a filmului chiar si metoda de filmare fac spectatorii sa fie prezenti la actiunea filmului in direct. Limbajul si atitudinea personajelor sunt naturale si deloc cosmetizate motiv pentru care au starnit ceva polemici in unele cercuri din lumea cinefililor. Filmul ne face cunostinta cu un tanar din Constanta ce doreste sa-si extinda mica afacere si in cautare de noi venituri accepta sa transporte o geanta a unui mafiot local catre o adresa din Bucuresti. Lucru simplu la prima vedere dar care se dovedeste a fi extrem de periculos. Recomand tuturor, merita vazut macar o data in viata.

Add a review
You need to authenticate in order to add a review.