August 1959, Bucureşti. Maşina Băncii Naţionale este atacată în plină stradă, de un grup de oameni mascați și înarmați care fug cu 1,6 milioane de lei. Peste o lună, șase foști membri ai nomenklaturii comuniste sunt arestați și acuzați de jaf. În timpul anchetei, li se cere să-și joace propriile roluri într-o reconstituire filmată la comanda Securității. Apoi sunt condamnaţi la moarte sub obiectivul aparatului de filmat. La mai puţin de un an, “Reconstituirea”, în regia lui Virgil Calotescu, rulează pe ecrane.
După 40 de ani, Alexandru Solomon a revenit asupra acestui hold up bizar, interogând reconstituirea polițienească dar și martorii epocii, victime și călăi laolaltă. La data premierei, Alex Leo Șerban a spus despre ”Marele Jaf Comunist” că este ”unul din cele mai inteligente filme (documentare și pelicule de ficțiune reunite) făcute în România. Este o investigare a Istoriei cu ”armele” Filmului, un fel de imagine contra imagine. Din această confruntare, spectatorul nu are decât de câștigat”.
O coproducție între Libra Film (România) – Les Films D’Ici (Franța), “Marele Jaf Comunist” a fost premiat la festivaluri internaționale de prestigiu precum MediaWave (Ungaria) și ”Documenta” (Madrid), și difuzat de televiziuni importante precum BBC, Arte sau France 2, precum și în Statele Unite și Australia.
După premiera de la BBC în 2005, revista Time Out scria: ”Filmul este o emoționantă, uneori absurdă și deseori captivantă incursiune în viața din spatele Cortinei de Fier”.