×

Folosește codul REBELDECARTURESTI pentru 20% reducere!

Marfa si banii

Marfa si banii

6.0 / 10 (12 votes)
NaN
Category:
Film artistic
Director:
Screenwriter:
Cristi Puiu, Razvan Radu
Aspect Ratio:
16x9
Cast:

Alexandru Papadopol, Dragos Bucur, Ioana Flora

Bonus:

Contine scurt-metrajul Un cartus de Kent si un pachet de cafea.
Romania, 2004. Durata: 13 minute, Audio: romana, Subtitrari: engleza, franceza

Studio:
Country of Origin:
Romania
Publishing Date:
2001
Support:
DVD
Number of discs:
1
Colour:
Color
Video Format:
Pal
Subtitles:
engleza, franceza
Audio:
romana
Duration:
92
DVD Region:
2
Barcode:
5949029303974

Unavailable
Price applicable only to online purchases!
Free Gift Wrapping!
Free shipping over 150 RON
You can return it in 14 days
You got questions? Contact Us!
Publisher's Synopsis

Despre Marfa si banii s-au spus vrute si, mai ales, nevrute. Ca-n el nu se intampla nimic, ca se injura ca la usa cortului, ca te ia durerea de cap de la filmarea din mana, in fine, ca actorii nu joaca...
In contextul incremenit in care a aparut, putini i-au vzut importanta si au fost dispusi sa-i accepte provocarea formala si supradoza de naturalete. Marfa si banii a scos filmul romanesc din fundatura in care singur s-a bagat si a lansat un curent, o noua estetica si un mod de a face cinema: in priza directa, in regim de urgenta, fara artificii sau cosmetica de camuflaj. Dialogurile sunt brici, constructia narativa scuipa suspans si tensiune prin toti porii, imaginea zgaltaita e un personaj in sine care iti sufla amenintator in ceafa, iar actorii "joaca" nu ca la teatru, cu morga de maestru emerit, ci ca-n viata. Nicicand realitatea n-a fost mai netrucata si mai inconfortabila.

Mihai Chirilov, Director Artistic, Transilvania International Film Festival

Extra Info
"Până la toamnă, când apare în cinemauri Sieranevada, cel mai nou film al lui Cristi Puiu, putem să ne uităm la cel mai vechi lungmetraj al lui (și cel care a lansat Noul Val românesc). Șmecher, alert, cu glumele la el, Marfa și banii e la fel de proaspăt ca o ploaie (acidă) de vară. Vine la pachet cu Un cartuș de Kent și un pachet de cafea și cu impresia că Puiu rămâne unul dintre cei mai inteligenți regizori din partea asta de Europă. Plus trio-ul Ioana Flora, Alexandru Papadopol și Dragoș Bucur, într-o formă excelentă de Jules et Jim de Constanța. De văzut înainte s-o luați pe autostrada soarelui, în drum spre mare. Sau înainte să vă căutați un dealer." Luiza Vasiliu este jurnalist, editor coordonator al revistei de cultură Scena9. Colaborează cu Casa Jurnalistului și Decât o Revistă. A scris timp de șase ani la Dilema veche. A tradus Gide, Vian, Reza, Ronson.
Reviews and comments

Noul val Nota 6

de Anonymous | 31/07/2013 03:49

Deşi nu e nici pe departe unul dintre filmele mele preferate, nici măcar dintre cele româneşti, poate merită văzut pentru a înţelege ce se întâmplă în cinema-ul românesc din 2001 încoace şi pentru tensiunea creată.

meh Nota 4

de Anonymous | 30/07/2013 20:59

Un fel de shut up and drive, doar ca nimeni nu tace, si toata lumea vorbeste prost. Mda...

nu, nu, si iar nu Nota 2

de Florin Pojoga | 25/07/2013 16:55

cine le-o fi spus romanilor ca au voie sa faca filme, nu stiu, dar probabil nu se gandea la puisorul acesta artagos. in cinema-ul romanesc, fortat, teatral, fals, prost jucat, prost regizat, cu bani putini si chiar mai putina valoare, acest film e la fundul sacului. papadopol si bucur joaca atat de prost ca nici injuraturile nu le ies bine, pe restul nici macar nu-i mai mentionez. scenariul e prost scris, povestea slaba, dialogurile livresti. sa nu mai vorbesc de lumini, imagine, montaj si asa mai departe, nici de viziunea regizorala inexistenta. pe tot parcursul filmului m-a incercat un sentiment de rusine, rusine de rusinea lor. terminus paradis, prin comparatie, nu mai pare chiar asa de prost, avand in vedere ca acolo razvan vaslescu chiar joaca si face un rol epic. imi pare rau. dau o stea, pentru ca nu am cum sa nu dau deloc.

Esenta tare de Romania Nota 10

de Anonymous | 04/07/2013 13:47

Un "road movie" dinamic in regia lui Cristi Puiu, care surprinde atat de bine realitatea, incat dupa ce l-ai terminat, ramai suspendat undeva deasupra propriei vieti. Filmul reuseste sa iti schimbe perspectiva: de la actor in propriul univers, la observator. Imaginea miscata si unghiurile inchise te fac partas la actiune pana in punctul in care ajungi sa "le sufli in ceafa" actorilor, sa fii clar impins sa participi la actiune. Tot acum am inteles ce au incercat sa zica cu “traieste in prezent”. Filmul te forteaza sa traiesti momentul, nu te grabeste, nu sare peste etape, exista multe scene in care tot ce conteaza este redarea esentei unei vieti normale, intr-o maniera cat se poate de realista, ceea ce in loc sa creeze timp mort in care nu se intampla nimic, aduce puls si traire. Cu dialoguri extrem de autentice, brute, de o violenta necesara si cu o interpretare excelenta a actorilor, este aproape imposibil sa nu te identifici cu atmosfera din film. Marfa si banii are la baza un scenariu bine construit pe motivul initiatic "on the road" a lui Kerouac, cu o actiune de tip joycian, totul petrecandu-se intr-o singura zi. La toate acestea se adauga si un final pe masura, lucru rar intalnit, tensiunea ramane cu tine si dupa ce filmul se termina.

Real Nota 10

de Anonymous | 21/06/2013 23:11

Cristi Puiu ne introduce urgent in ... realitate. Dialogurile si intreaga actiune a filmului chiar si metoda de filmare fac spectatorii sa fie prezenti la actiunea filmului in direct. Limbajul si atitudinea personajelor sunt naturale si deloc cosmetizate motiv pentru care au starnit ceva polemici in unele cercuri din lumea cinefililor. Filmul ne face cunostinta cu un tanar din Constanta ce doreste sa-si extinda mica afacere si in cautare de noi venituri accepta sa transporte o geanta a unui mafiot local catre o adresa din Bucuresti. Lucru simplu la prima vedere dar care se dovedeste a fi extrem de periculos. Recomand tuturor, merita vazut macar o data in viata.

Add a review
You need to authenticate in order to add a review.