Etimologia cuvântului „conserva” vine de la termenul francez „conserver” ce se traduce prin operația sau tratamentul prin care se împiedică alterarea provocată de agenții biologici, fizici, chimici si atmosferici asupra produselor perisabile, cum ar fi legumele, fructele, peștele, laptele, carnea, ouăle etc.
Conservarea reprezintă modalitatea prin care se intervine asupr aalimentelor pentru a le feri de procesele de alterare, deci pentru a le menţine proprietăţile lor organoleptice şi nutritive un timp cât mai îndelungat. Alimentele conţin substanţe nutritive (organice şi minerale) necesare organismului pentru întreţinerea activităţii vitale.
Primele metode de conservare au fost păstrarea alimentelor în locuri reci și aerisite, acoperirea acestora, înghețarea hrănii, păstrarea alimentelor în substanțe protectoare precum zahărul, sarea, uleiul, oțetul, miere, untură sau prin afumare. Treptat, s-au adaugat imbutelierea lor in recipiente metalice sau din sticla, care sunt tratate termic, astfel in interiorul lor creandu-se vid; racirea si pastrarea lor in vid (insa alimentele devin usor perisabile dupa scoaterea lor din vid, deci trebuie consumate rapid) sau conservarea lor cu ajutorul aditivilor alimentari, care ajută la distrugerea microorganismelor și astfel la conservarea alimentelor. Aditivii alimentari consumați în exces pot dăuna organismului, de aceea produsele tratate cu aditivi chimici trebuie consumate cu responsabilitate.
A se depozita in incaperi curate, aerisite, racoroase, ferite de razele soarelui sau de inghet. Dupa deschidere a se pastra la temperatura de maxim 4˚C.