"Povestea pe care domnul academician Bălăceanu-Stolnici o promite în titlul volumului se converteşte – curând după începerea lecturii – într-o aventură culturală, în care cititorul este atras şi în care rămâne captiv până la ultima literă.
Pentru că este cu mult mai mult decât povestea unor locuri, oameni şi evenimente din Bucureştiul interbelic – „văzute cu ochii unui copil şi regândite de un octogenar“. Amintirile le-a ţesut antropologul, sociologul şi istoricul şi le-a ţesut din fire trase din veacuri de demult şi aduse până aproape de zilele noastre; este o frescă socio-economică, politică, antropologică în care timpul şi spaţiul se mişcă dincoace şi dincolo de segmentul de timp sau spaţiu pe care îl restricţionează memorialistul în titlu.
Acolo unde amintirile şi experienţa proprie lasă locul liber, domnul Bălăceanu face recurs la documente, arhive, la gazetele şi cronicarii vremii, la informaţiile primite de la părinţi, bunici, de la prietenii acestora. Ramificaţiile familiei Bălăceanu-Stolnici împletindu-se cu ale celor mai ilustre nume pe care cronicile le menţionează, se adâncesc prin veacuri şi se întretaie cu istoria marilor familii româneşti sau europene şi cu cea a vechilor familii domnitoare, ţesând acea subtilă dar atât de eficientă încrengătură socială prin care se pot genera, influenţa sau determina evenimente."
Academicianul Mugur Isărescu