Products
Products
    • Total RON Comandă
      x
      Your cart is empty.
      Comandă
      Arhitectura in proiectul comunist. Romania 1944-1989. Editie bilingva

      Arhitectura in proiectul comunist. Romania 1944-1989. Editie bilingva

      Language:
      Romana
      Publishing Date:
      2011
      Publisher:
      Cover Type:
      Paperback
      Page Count:
      144
      ISBN:
      9789731872179
      Dimensions: l: 21.5cm | H: 26cm
      Unavailable
      Unavailable
      Price applicable only to online purchases!
      Free Gift Wrapping!
      Free shipping over 150 RON
      You can return it in 14 days
      You got questions? Contact Us!
      Publisher's Synopsis

      Ediţie Bilingvă română - engleză
      Cartea adună cinci studii şi eseuri, scrise între 2002 şi 2007, revizuite şi adăugite pentru acest volum, pe care autoarea le intitulează “schiţe pentru o istorie care trebuie scrisă”: Două cărţi, visul comunist şi Dacia 1300, Despre tăcere şi cuvinte, Citind tăcerea: “arhitectul fericit”, Arhitectura care nu a existat: “arhitectura ocultă” şi Proiectul comunist în beton – o istorie a profesiunii.

      “Schiţele” încearcă să descifreze sensul în care a evoluat practica de arhitectură sub comunism, căutând să identifice punctele de inflexiune care au modelat construitul de-a lungul acestei perioade şi să surprindă existenţa şi geometria variabilă a acelui spaţiu de libertate profesională care a scăpat dicteului politic. Volumul ne propune, astfel, o reflecţie asupra istoriei recente şi a modului în care proiectul comunist a intervenit asupra profesiunii şi conştiinţei de breaslă.
      „Textele cuprinse în acest volum se referă la arhitectura perioadei comuniste. Se bazează pe o cercetare laborioasă, dar departe de a fi încheiată, și pe o emoție încă foarte vie. Publicarea lor în acest moment poate părea prematură. Are totuși un sens; sensul pe care îl are orice încercare de a aduce în discuție un subiect ocolit în mod inexplicabil și de a propune o privire critică asupra lui, sau măcar repere pentru o asemenea retrospectivă. Subiectul e actual și pentru că îl locuim: arhitectura perioadei comuniste face parte din existența noastră cotidiană și ne pune felurite probleme, atât profesionale cât și umane. Pare însă să îi intereseze mai mult pe arhitecții și cercetătorii occidentali decât pe noi.” (extras din Cuvântul înainte).

      Capitole din volum au fost comunicate la simpozioane internaţionale precum “On difference” (Württembergischer Kunstverein Stuttgart, 21 mai 2005), “Collage Europa” organizat de Nederlands Architectuurinstituut (NAi) la Rotterdam (nov. 2004) şi publicate în primă versiune în “l’Architecture des Regimes Totalitaires face a la Democratisation,”
      ( L’Harmattan Publishing House, Paris, 2008, lucrările simpozionului omonim, Paris 2007).