Lucrarea ``Bucuresti. Arhitectura. Un ghid adnotat``, autori Mariana Celac, Octavian Carabela si Marius Marcu-Lapadat, a carei aparitie a fost sustinuta de Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania, continua demersul autorilor din 2005, anul aparitiei volumului ``Arhitectura si modernitate``, dedicat arhitecturii bucurestene din secolul XX.
Intentia autorilor a fost de a crea un instrument de studiu si intelegere a orasului, atat pentru locuitorii sai cat si pentru cei care il viziteaza. Cartea trateaza fondul istoric al orasului prin evenimentele care i-au influentat decisiv evolutia, dar si lucrarile arhitectilor contemporani definitorii pentru imaginea de astazi a Bucurestiului.
Prima parte prezinta in succesiune cronologica opt etape istorice de evolutie a orasului, din 1880, anul instalarii la Bucuresti a modernitatii europene, pana in prezent. A doua parte ii propune cititorului o serie de fise de locuri si cladiri grupate in cele 16 carouri in care a fost impartita Capitala - peste 400 de exemple.
Misiunea pe care si-o asuma volumul este apropierea bucurestenilor de orasul lor prin sporirea gradului de cunoastere a evenimentelor urbane majore dar si a casei si cartierului in care locuiesc, cu speranta ca formarea unei culturi urbane atrage dupa sine implicarea oamenilor in decizia administrativa care le influenteaza in mod direct viata.