Produse
Produse
  • Total RON Comandă
   x
   Coșul tău este gol.
   Comandă
   ×

   Ai 20% reducere pentru cumpărături mai mari de 200 de lei, doar în acest weekend!

   Cele mai frumoase Istorii
   Cele mai frumoase Istorii

   Cele mai frumoase Istorii

   7.0 / 10 ( 30 voturi)
   Limba:
   Romana
   Data publicarii:
   2018
   Editura:
   Tip coperta:
   Hardcover
   Nr. pagini:
   552
   Ilustratori:
   ISBN:
   9789735054847
   Dimensiuni: l: 15cm | H: 23cm
   Indisponibil
   Indisponibil
   Preț valabil exclusiv online!
   Împachetare cadou gratuită!
   Transport gratuit peste 150 de lei.
   Retur gratuit în 14 zile.
   Ai întrebări? Contactează-ne!
   Descriere

   Istoriile lui Herodot sunt o intalnire cu originile culturii noastre, cu geneza unor concepte ca polis, politica sau democratie. Putem contempla destinul exemplar al unui popor mic care, desi dezbinat, va infrange cel mai puternic imperiu, dar care, devenit bogat si puternic, va cunoaste dezastrul unui razboi fratricid. Cititorul de azi va putea gusta exotismul Orientului, eternul mister al Egiptului si nemuritoarea poveste a razboaielor cu persii in paginile care evoca pentru intaia oara epopeea celor trei sute de hopliti de la Termopile, aroganta regelui Xerxes sau curajul lui Temistocle la Salamina.

   Primele traduceri in limba romana – incomplete – ale Istoriilor au aparut la inceputul secolului al XIX-lea. Talmacirea publicata de Adelina Piatkowski si Felicia Vant-Stef in doua volume (1961, 1964) si antologata in aceasta editie este prima – si pana acum singura – integrala din cultura romana.
   HERODOT (484–425 i. Cr.) s-a nascut la Halicarnas (actualul Bodrum), pe tarmul vestic al Asiei Mici, intr-o familie bogata. Impins de curiozitate, a strabatut toata lumea cunoscuta grecilor de atunci. A calatorit prin tinuturile din jurul Marii Negre, iar mai apoi a mers in Siria, traversand desertul pana la Eufrat si Babilon; a cutreierat Egiptul, coborand de-a lungul Nilului; a fost in Cirenaica, apoi a vazut Macedonia, Grecia, Sicilia si sudul Italiei. S-a stabilit la Atena, unde a fost apropiat de Sofocle si Pericle. Si-a sfarsit viata in colonia ateniana Thurioi, din sudul Italiei. Rodul acestor calatorii sunt Istoriile, admirate, dar si contestate inca din Antichitate: Cicero l-a numit „parintele istoriei“, iar Plutarh, „parintele minciunii“. Tucidide si Xenofon i-au folosit bogatul material istoriografic. Iosephus Flavius l-a invocat pentru corectarea unor inexactitati biblice. Autorii greci si latini ulteriori l-au considerat modelul ideal de istoric. Herodot a ramas o autoritate si in perioada crestina. Evul Mediu l-a uitat treptat, dar Renasterea l-a redescoperit, gratie traducerii in latina a Istoriilor, facuta de Lorenzo Valla la inceputul secolului al XV-lea. Opera sa a impulsionat dezvoltarea arheologiei si cercetarii istoriei Orientului in veacurile XVIII–XIX.
   Media

   Istoriile sunt o excelentă resursă de informații, zvonuri & alte specii aflate pe tot spectrul adevărului, despre credințe, obiceiuri, instituții. Istorisirile despre nesfârșite cuceriri ale grecilor și perșilor, intrigile și războaiele dintr-un veritabil Game of Thrones de dinainte de Hristos, sunt ocazii de a trage cu ochiul la viețile obișnuite peste care, la mare distanță în timp, trăim noi astăzi. La relațiile de putere și transgresările lor, la transformările sistemelor politice, la oracolele și ficțiunile pe baza cărora puteau fi nimicite orașe întregi (cum se vor citi, oare, peste 2000 de ani, relatările despre cum, în zilele noastre, fake news erau folosite pentru a bruia alegeri?). În același timp, Istoriile lui Herodot, disponibile într-o ediție impecabilă tradusă la Humanitas sau la liber, în engleză, sunt o călătorie înapoi la rădăcinile cunoașterii cu care operăm azi, către primele cuvinte, nume și noțiuni ale căror sensuri originare le-am uitat cu totul. Și tot la Herodot am descoperit tehnici de arta povestirii pe care abia mult mai târziu, în zilele noastre, postmodernii au început să le pună la treabă în cărțile lor.

   Recenzii și comentarii

   Nota

   de |

   Nu există recenzii pentru acest produs.
   Adaugă o recenzie
   Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.