Cetăți, castele și alte fortificații de pe teritoriul României este un proiect îndrăzneț, de popularizare a arhitecturii de apărare, din neolitic și până la sfârșitul Evului Mediu de teritoriul de azi al României și al R. Moldova, ca parte, în Evul Mediu, din Principatul Moldovei. Un text de sinteză, ușor de citit, prezintă pe scurt istoria militară a acestei zone geografice, explicând astfel contextul politic în care oamenii și-au ridicat întărituri și cetăți. Cititorii vor afla mai multe despre construcțiile de apărare ridicate de strămoși, deseori cu eforturi supraomenești, într-o lume în care ideea de siguranță lipsea aproape cu desăvârșire.
Cartea este valoroasă prin ilustrația deosebit de bogată. Numeroase reconstituiri de fortificații și cetăți mai mult sau mai puțin cunoscute marelui public, fotografii aeriene și desene de arhivă fac din această carte o lucrare plăcută și interesantă pentru toți iubitorii de istorie. Este o carte vizuală și prietenoasă, care nu doar explică prin cuvinte, ci, mai cu seamă, arată prin imagini.
Cartea se bazează pe o bogată bibliografie clasică dar și pe cele mai recente cercetări și lucrări de arhitectură, arheologie și medievistică din ultimii 20 de ani.
Într-o perioadă în care interesul pentru istorie și pentru păstrarea și salvarea patrimoniul istoric este din ce în ce mai scăzut, o asemenea carte reprezintă o gură de aer proaspăt.