„Nu ne așteptăm să avem parte de cina noastră prin bunăvoința măcelarului, a berarului sau a brutarului, ci grație faptului că aceștia își urmăresc propriul interes.“
Atunci când a scris că toate acțiunile noastre izvorăsc din interesul egoist și că lumea se învârte animată de câștigul financiar, Adam Smith i-a dat viață „omului economic“. Egoist și cinic, omul economic ne-a dominat de atunci încoace gândirea, iar influența lui s-a răspândit din domeniul pieței până la modul în care facem cumpărături, muncim și iubim. Și totuși, în fiecare seară, mama lui Adam Smith avea grijă să-i pună pe masă cina, nu mânată de interesul egoist, ci de iubire.
În prezent, teoria noastră economică se axează pe interesul egoist și exclude toate celelalte motivații. Nesocotește munca neplătită a femeilor care își cresc copiii, le poartă de grijă celor care au nevoie de asistență, fac curat și gătesc. Insistă că dacă femeile sunt plătite mai puțin, atunci asta se explică prin faptul că munca lor valorează mai puțin – cum ar putea să fie altfel?
Teoria economică ne-a spus o poveste despre modul în care funcționează lumea și noi am înghițit-o pe de-a-ntregul. A venit vremea să schimbăm povestea. În această curajoasă zugrăvire a dezordinii în care ne aflăm, Katrine Marçal atacă cel mai mare mit al epocii noastre și ne invită să-l alungăm pe omul economic o dată pentru totdeauna.
Katrine Marçal ne prezintă o convingătoare critică a „omului economic“, pe care ni-l dezvăluie așa cum este cu adevărat – o ficțiune. Această carte erudită, furioasă și eminamente ușor de citit îi va face pe foarte mulți economiști să-și caute o ascunzătoare. Philip Roscoe, autorul cărții I Spend, Therefore I Am
Incisivă și spirituală, Cine i-a gătit cina lui Adam Smith? caută să restaureze un sentiment de omenie, de empatie și de grijă în imaginea noastră despre economie și relațiile dintre sexe. Cartea lui Katrine Marçal este instructivă, incisivă și amuzantă: omul economic și-a găsit perechea. Nina Power, autoarea cărții One Dimensional Woman
Aceasta este o viziune total diferită - şi feministă - a teoriei economice. Will Hutton
Katrine Marçal ne convinge cu farmecul unor calități remarcabile, rar de găsit în una și aceeași persoană: documentare solidă în istoria doctrinelor economice, forță analitică, umor acid, scriitură alertă și neconvențională, curajul de a spune lucrurilor pe nume și de a-și asuma propunerea unor soluții de schimbare a lumii noastre într-una mai bună și mai echitabilă.