Nu putem alege jocul. Nu putem alege regulile. Putem alege doar cum jucăm. Cum poți câștiga un joc care nu are final?
Potrivit lui James P. Carse, jocurile finite au jucători cunoscuți, reguli fixe și un punct final clar. Învingătorii și învinșii sunt ușor de identificat, ca într-un meci de fotbal sau de șah.
În jocurile infinite, cum ar fi afacerile, politica sau viața însăși, jucătorii vin și pleacă, regulile sunt schimbătoare și nu există un punct final definit. Într-un joc infinit nu există învingători sau învinși. Nu există, de exemplu, „afaceri învingătoare” sau „câștigători ai vieții”, există doar înainte și în urmă.
Pe măsură ce am înțeles mai bine diferența dintre jocurile finite și cele infinite, am început să văd jocurile infinite din jurul nostru. Am început să văd că multe dintre dificultățile cu care se confruntă organizațiile există pur și simplu pentru că liderii lor joacă într-un joc infinit cu o mentalitate finită. Aceste organizații tind să rămână în urmă în ceea ce privește inovația, efortul voluntar, starea de spirit și, în cele din urmă, performanța.
În schimb, liderii care îmbrățișează o mentalitate infinită construiesc organizații mai puternice, mai inovatoare, mai inspirate. Oamenii lor au încredere unul în celălalt și în liderii lor. Ei au reziliența necesară pentru a prospera într-o lume în continuă schimbare, în timp ce concurenții lor se pierd pe drum. În final, ei sunt cei care ne conduc spre viitor pe noi, ceilalți.
În Începe cu de ce am vrut să arăt de ce este valoros să începem cu un scop în tot ceea ce facem. În Liderii mănâncă ultimii am pledat pentru modul în care liderii pot construi încredere prin crearea unei Zone de siguranță. Acum, în această nouă carte, încerc să ofer un cadru care să ne ajute să navigăm mai bine prin jocul în care suntem toți jucători: Jocul Infinit. — Simon Sinek, autorul bestsellerurilor Începe cu de ce şi Liderii mănâncă ultimii
Ce mă surprinde de fiecare dată la cărțile lui Sinek este naturalețea cu care abordează subiecte profunde. Totul pare evident când îl citești. Felul în care ne propune să ne uităm în acest moment la lumea afacerilor, ca la un joc infinit, invită la schimbarea paradigmei multor lideri, mutând atenția de la competitivitate la prosperitate. Dându-le curaj pentru a face acest pas! — Madi Rădulescu, Managing Partener MMM Consulting